Kapat !
Başbakan Erdoğan israil için sert konuştu-Bilgi Dersanesi

ADS

-

1 Haziran 2010 Salı

Başbakan Erdoğan israil için sert konuştu

Erdoğan, 'haydutluk, korsanlık ve zorbalıkla'' suçladığı İsrail'in yaptıklarının cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.
06.01.2010 13:40
Erdoğan

Şili ziyaretinin yarıda keserek Türkiye'ye dönen Erdoğan partisinin grup toplantısında İsrail'e sert suçlamalar yöneltti ve yardım konvoyunda meydana gelenleri ''kanlı katliam'' olarak niteledi.

İsrail'in yaptıklarının cezasız kalmamasını isteyen Erdoğan konuşmasında ağırlıklı olarak İsrail hükümetini hedef aldı.

İsrail yönetiminin durumun vehametini anlayıp yanlıştan vazgeçmesi çağrısında bulunan Erdoğan, ''insanlık dışı ambargonun kaldırılması'' ve ''yardımların yerine ulaşmasına engel olmaması'' uyarısında bulundu.

Erdoğan, ''Savaşın da barışın da bir hukuku vardır. Savaşta çocuk, kadın ve yaşlılara saldırılmaz. Savaşta din adamlarına, yardım görevlilerine saldırılmaz. Barışta saldıranlar insanlıktan çıkmış olurlar. Zorbaların, korsanların, haydutların bile kuralları olur. Bunlara uymayanlara bu sıfat bile iltifat olur'' dedi.

Erdoğan, ''alenen cinayet işleyen, alenen katliam yapan saldırgan bir devletin pişmanlık dilemeden, uluslararası toplumun yüzüne bakması mümkün değil'' uyarısında bulundu.

''İsrail, dünyaya meydan okumuştur'' görüşünü dile getiren Erdoğan, ''Kimse Türkiye'yle aşık atmaya, sabrını test etmeye kalkmasın. Türkiye'nin dostluğu ne kadar kuvvetliyse düşmanlığı da o kadar şiddetlidir" dedi.

Erdoğan, BM'ye değerlerine aykırı davrandığını söylediği İsrail hakkında aldığı kararla yetinmemesi çağrısında da bulundu.

İsrail'in gemi yolcularının, askerlere saldırıda bulunulduğu iddialarını anımsatan Erdoğan, ''Yalanlarınızdan bıktık'' diyerek tepki gösterdi.

Erdoğan, Filistin'e sırtlarını dönmeyeceklerini ve yaşadığı acılara göz yummayacaklarını kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi dün akşam New York'ta yaptığı toplantıda İsrail'i kınayan bir başkanlık bildirisi yayımlamayı kararlaştırmıştı.

Türkiye'nin teklifi yumuşatıldı

Bildiride, İsrail'den, saldırı sırasında ölenlerin ve yaralıların ülkeleri tarafından geri alınmasına izin vermesi, gemilerin insani yardımlarını Gazze'ye ulaştırmalarını sağlaması istendi.

Bildiri ayrıca, ''acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf soruşturma" yapılması çağrısında da bulunuyor.

BM Güvenlik Konseyi İsrail'den ayrıca Gazze'deki durumun sürdürülemez olduğu belirtiliyor ve konseyin daha önceki Gazze'ye ilişkin kararlarının uygulanması isteniyor.

Saatler süren müzakereler sonunda kabul edilen bildiri, Amerika Birleşik Devletleri'nin karşı çıkması nedeniyle yumuşatılarak bir uzlaşma sonucu çıkarılabildi.

Türkiye, İsrail'in en güçlü şekilde kınanmasını istemiş ve bağımsız uluslararası bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunmuştu.

BM'deki Filistin gözlemci Riyad Mansur, bildirinin dilinin yumuşatılmasından hayalkırıklığı duyduklarını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'ye yardım konvoyuna düzenlediği saldırıda dokuz kişiyi öldüren İsrail'i kınadı ve yaralıların ve tutuklananların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Türkiye'nin talebi üzerine toplanan Konsey'e saatler süren müzakereler sonunda, bir başkanlık açıklaması üzerinde uzlaşıldı. Ancak bu açıklama, Türkiye, Filistin ve Arapların taleplerinin gerisinde kaldı.

Ancak Konsey açıklamasında, saldırılar kınanırken, tarafsız bir soruşturma çağrısında bulunuldu.

New York'ta dün gece başlayan oturumların açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, , İsrail'in yardım gemilerine saldırısını devlet tarafından işlenmiş bir cinayet olarak niteledi ve "Bu tür bir yol izleyen devlet uluslararası toplumda meşruiyetini kaybetmiştir" dedi.

Davutoğlu İsrail'in elinde kan bulunduğunu, yaptığının da korsanlık, haydutluk ve bir devlet tarafından işlenmiş cinayet olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin bu duruma güçlü bir şekilde tepki vererek İsrail'in saldırı hareketini şiddetle kınamasını, saldırının soruşturulmasını, tüm sorumlu yetkililerin ve kişilerin cezalandırılmasını istediğini dile getirdi.

Davutoğlu İsrail'den de uluslararası toplumdan, saldırıda ölen ve yaralananların ailelerinden özür dilemesini, gemilerin derhal serbest bırakılarak Gazze'ye taşıdıkları yardımları ulaştırmalarına izin verilmesini ve Gazze'deki ablukaya son vermesini istedi.

Türkiye, saldırıyı NATO zemininde bugün gündeme getirmesi bekleniyor.

TwitterTwitter Takip

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sohbet

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template