Kapat !
Napolyon Bonapart hayatı savaşları biyografisi-Bilgi Dersanesi

ADS

-

29 Haziran 2010 Salı

Napolyon Bonapart hayatı savaşları biyografisi

Napolyon Bonapart Korsika’da, adanın Fransaya bağlanmasından 1 yıl sonra doğdu. Öğrenimini Brienne Askeri okulunda yaptı. Kraliyet ordusuna girdi, Valance ve sonra Aux onne garnizonunda bulundu 1789’da Fransız Devrimi’ne katıldı. Toulon Kuşatması’nda (1793) topçu kuvvetlerini komuta ediyordu, ondan sonra tuğgeneral oldu. General Bonapart Paris’te kralcı bir ayaklanmayı bastırdı ve İtalya Ordu’sunun komutasını aldı.

Avusturyalılara karşı bir dizi ezici zafer (Lodi, Castinlione, Arcole, Rivoli) kazandı. 1799’da İngilizlilere Hindistan yolunu kesmeyi amaçlayan Mısır Seferi’nden dönüşünde Direktuar Hükümeti’ni devirdi ve birinci konsül oldu. Artık onun mutlak iktidara doğru gidişini hiçbir şey durduramayacaktı.

2 Aralık 1804’te, Napolyon I adıyla imparatorluk tacını giymişti ki, Avrupa ülkelerinin güç birliğiyle çatışmak zorunda kaldı. İngilizlere yenildi(Trafalgar), ama Avusturya Rusya ordularını Ulm ve Austerlitz’de (1805), Prusyalıları Jena’da (1806), gene Rusları Eylau ve Firiedland’da (1807) birbiri ardından yenilgiye uğrattı.

Tilsit Barışı Napolyon’u Avrupa’nın hakimi yaptı. Yalnız İngiltere ona karşı koyuyordu. Napolyon İngiltere’ye baş eğdirmek için, kıta ablukasının başlatarak Avrupa’nın kapılarını İngiliz ticaretine kapadı. Bu tedbir Fransa’yı bütün kıyıları denetlemeye, imparatoru da ardı arkası kesilmeyen Fethilere zorladı. Portekiz İspanya (1808), kilise devletlerini (1809) 2.Avusturya Seferi’yle Eckmühle ve Wakram zaferi (1809) .

Karısı imparatoriçe Josephine’in çocuğu olmayınca onu boşayıp Avusturya arşidüşesi Marie-louise ile evlendi. 1811 yılında, tek oğlu Roma kralı Napolyon II doğdu. Çocuk 21 yaşında ölecekti.

TwitterTwitter Takip

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sohbet

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template