Kapat !
Temmuz 2010-Bilgi Dersanesi

ADS

-

31 Temmuz 2010 Cumartesi

Alyans Nişan Yüzüğü niye takılır Alyansı ilk kimler bulmuştur

Bir çiftin sağ ellerinin sağdan ikinci parmaklarına geçirilen altın halkacıklar.Bu, evliliğin ilk durağı olan “Nişan”dır. Ve dünyanın her yerinde bu böyledir. Yeryüzündeki beş kıtada, türlü din ve ırklardaki insanlar ve apayrı toplum anlayışı içinde bulunan kişilerin ortak bir yönleri, örf ve âdetleri çoğu ülkelerde aynıdır.Nişan’ı sembolize eden bu altın halkacıkların adı “Alyans”tır. Buna öteden beri halk dilimizde “Nişan yüzüğü” de diyoruz. Ve bu Yüzüklerin takıldığı parmağı da “Yüzük parmağı” diye adlandırmışızdır.

Nişan töreninde sağ elin sağdan ikinci parmağa takılan yüzükler evlenme töreninden sonra sol elin ayni parmaklarına aktarılır.Sol el, kalbin bulunduğu yönde olduğu için, bu halkacıklar da kalp yönüne geçmiş olur böylelikle. Bütün dünyada böylesine yaygın bir âdet olan ve tüm cemiyetlerin ortak bir yönlerini teşkil eden bu alyansları kim bulmuş, kim çıkarmıştır, sebebi, esprisi nedir bu altın halkacıkların?

İşte bu soruların cevabını verebilmek için günümüzden binlerce yıl öncesine dönmemiz ve Nü nehrinin suladığı bereketli topraklara kadar gitmemiz gerekir.

Eski Mısırlılar, tekerlek veya halka şekline pek büyük bir önem ve değer verirlerdi. Firavunlara ait özel eşyaların üzerinde de “sonsuzluk” ifadesi olan bu kutsal halkacıklar yer alırdı. Belki de ucu ve sonu olmadığı için bu şekilleri bir sonsuzluk ifadesi olarak kabul etmişti eski Mısırlılar.

Bu halka şekillerine de eski Mısırlıların hiyeroglif adını verdiğimiz şekilli yazılarında da pek sık rastlanmaktadır. Kâh bir granit taşın üzerine kazılmış, kâh bir papirüsün üzerine is mürekkebi ile çizilmiş bu sonsuzluk işareti halkacıklar, eski Mısırlıların nazarında pek kutsal bir değer ifade ederdi şüphesiz ki.

Ayni şekilde, gelinlerin duvak örtme âdetinin de Mısırlılardan geldiği yapılan incelemelerden anlaşılmış bulunmaktadır, önceleri evlenecek kızların uzun saçlarını arkalarına doğru bırakmaları âdetti. Sonradan bunun yerini sembolik olarak duvak aldı. Baştan arkaya doğru sarkan uzun duvaklar, bu uzun saçları sembolize etmeye başladı. Ayrıca eski Mısırlılarda damat, düğünden önce gelinin yüzünü göremezdi. Bu nedenle gelinin yüzü duvakla örtülür ve düğünden sonra damat bu peçeyi kaldırarak artık eşi olan gelinin yüzünü görebilirdi. Tıpkı alyans gibi bu âdet de Mısırlılardan alınıp bütün dünyaya yayıldı.

Bu konuda yapılan araştırmalar, düğün sırasında gelin ile damadın başları üzerinden pirinç atılması âdetinin de Mısır’dan çıkmış olabileceğini göstermektedir. Bunun Çinliler tarafından ortaya çıkarılan bir âdet olduğu da söylentiler arasındadır. Bereket ifadesi olan pirincin başlar üzerinden serpilmesinin evlilere bereket getirmesi birçok yerlerde yer alan tatbik edilmektedir.

Duvak da dünyanın bazı yerlerinde şeklini değiştirmektedir bugün. Fakat nişan yüzüğü adını verdiğimiz “alyans”lar dünyanın her yerinde eski Mısırlılar zamanından bu yana taşıdığı büyük önem devam edip gitmektedir.

TwitterTwitter Takip

2010-2011 süper lig fikstürü derbi maçları

2010-2011 süper lig derbi maçları ne zaman

2010-2011 süper Lig’de yeni sezon 15 Ağustos 2010 tarihinde başlayacak. Ligin ilk devresi 19 Aralık 2010′da oynanacak 17. hafta karşılaşmalarıyla bitecek. İkinci devresi 23 Ocak 2011′de başlayacak olan Süper Lig’de 2010-2011 sezonu, 22 Mayıs 2011′de oynanacak maçlarla sona erecek.

İŞTE İLK HAFTA FİKSTÜRÜ (15-19 Ağustos):

F.Bahçe – Antalyaspor
Karabük – Manisaspor
Büyükşehir Belediyespor – Kayserispor
Ankaragücü – Trabzonspor
Bucaspor – Beşiktaş
G.Antepspor – Kasımpaşa
Eskişehirspor – Gençlerbirliği
Bursaspor – Konyaspor
Sivasspor – Galatasaray

İLK DERBİ F.BAHÇE-BEŞİKTAŞ

Derbi maçların haftaları ise belli oldu. Süper Lig’de derbiler 5, 9 ve 14. haftalarda oynanacak.

Ligin ilk derbisi Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında 5. haftada Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanacak.

9. haftada ise Fenerbahçe ile Galatasaray Şükrü Saracoğlu Stadı’nda karşı karşıya gelirken, 14. haftada Galatasaray ile Beşiktaş Ali Sami Yen’de kozlarını paylaşacak.

İKİNCİ HAFTA ZORLU KAPIŞMA

Ligde ikinci haftada dev bir maça tanıklık edecek. Ligin ikinci haftasında Trabzonspor ile Fenerbahçe karşı karşıya gelecek.

7. haftada ise Trabzonspor ile Beşiktaş, 11. haftada da Trabzonspor – Galatasaray maçları oynanacak.

Süper Lig’in son şampiyonu Bursaspor, Bank Asya 1. Lig’den bu sezon yeniden Süper Lig’e yükselen Konyaspor maçıyla lige başlıyor. Bursaspor ikinci haftada ise Galatasaray’ı konuk edecek. 10. haftada Bursaspor evinde, Fenerbahçe’yi ağılarken, son şampiyon 12. haftada da Trabzonspor’u evinde konuk edecek.

F.BAHÇE İLK MAÇ SEYİRCİSİZ..

Fenerbahçe cezası nedeniyle ligdeki ilk maçı olan Antalyaspor maçını Şükrü Saracoğlu Stadı’nda seyircisiz olarak oynayacak.

TwitterTwitter Takip

Nevin Yanıt, Atletizm Avrupa Şampiyonu video

Barcelona’da devam eden 20. Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda, Milli atletimiz Nevin Yanıt, Avrupa Şampiyonası Kadınlar 100 metre engellide 12.63 ile altın madalya kazandı.Milli atlet Nevin Yanıt, 20. Avrupa Şampiyonası’nda bayanlar 100 metre engellide Türkiye rekoru kırarak, Avrupa şampiyonu oldu.

Nevin Yanıt, Atletizm Avrupa Şampiyonu video izle

.
Nevin Yanıt 100 Metre Engellide birinci oldu Türkçe

İspanya’nın Barcelona kentinde devam eden şampiyonada bayanlar 100 metre engellide piste çıkan Yanıt, 12.63′lük derecesiyle kendine ait Türkiye rekorunu geliştirerek, altın madalyanın sahibi oldu.
.

Avrupa Şampiyonası tarihinde 100 metre engellide final koşan ilk Türk atlet olan 24 yaşındaki Nevin Yanıt, 12.63′lük derecesiyle Avrupa Şampiyonu olarak Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda adını tarihe yazdırmayı başardı.

Avrupa şampiyonası tarihinde 100 metre engellide ilk kez final koşan Türk atlet olma başarısını gösteren Yanıt, yarı final serisinde kırdığı 12,71′lik Türkiye rekorunu 8 saliseyle geliştirerek altın madalyaya uzandı.

Bu dalda ikinciliği 12.65′lik derecesiyle İrlandalı Derval O’Rourke elde ederken, Alman Carolin Nytra da 12.68′lik zamanıyla üçüncü sırada yer aldı.

Geçtiğimiz günlerde 20. Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda bayanlar 10 bin metre finalinde yarışan Türk atlet Elvan Abeylegesse altın madalya kazanmıştı. Nevin’in de altın madalyaya ulaşmasından sonra ülkemiz atletizmde iki ayrı dalda altın madalya kazanmış oldu.

TwitterTwitter Takip

Nevin Yanıt Avrupa Atletizm Şampiyonası izle video

İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen 20. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 100 metre engelli yarışında piste çıkacak olan Nevin Yanıt, altın madalya kazanıp Türk Atletizm tarihine geçmeyi hedefliyor.

Nevin 'altın' için koşacak

İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen 20. Avrupa Atletizm Şampiyonası'nın bugünkü programına göre, 3'ü finalde olmak üzere, toplam 11 Türk atlet piste çıkacak.

Bayanlar 100 metre engellide yarışan tek Türk atleti olan 24 yaşındaki Nevin Yanıt, akşamki seansta önce yarı final, geçmesi durumunda da finalde koşacak. Seçmelerde 12.89'luk derecesiyle grubunda rahat bir birincilik elde eden Nevin Yanıt, bu kategorideki 17 atlet arasından 4. en iyi dereceyi yaptı. İyi bir sezon geçiren, oldukça formda ve hırslı olan Yanıt, 100 metre engellide madalya alması halinde, Türk atletizm tarihinde bir ilke de imza atmış olacak.

Bu arada, erkekler 5000 metre finalinde ise Mert Girmalegese ve Kemal Koyuncu piste çıkacak. 15 atletin yarışacağı finalin seçmelerinde 13:36.32 dereceyle Mert Girmalegese, en iyi 5. atlet olarak gözükürken, 13:47.41'lik derece elde eden Kemal Koyuncu ise finalistler arasında en kötü dereceye sahip bulunuyor. 5000 metrede, Kemal Koyuncu ile birlikte koşacak olmanın da avantajını kullanması beklenen Mert Girmalegese'nin iyi bir derece yapması umut ediliyor.

Öte yandan, ilk defa Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek erkekler 4x100 metre ve bayanlar 4x400 metre bayrak yarışlarındaki toplam 8 atlet de piste çıkacak.

Erkekler 4x100 metre seçmelerinde Mustafa Delioğlu, Hakan Karacaoğlu, Sezayi Özkaya ve İzzet Safer, bayanlar 4x400 metre seçmelerinde de Meliz Redif, Birsen Engin, Pınar Saka ve Özge Gürler'den oluşan milli takım, Türkiye'deki derecelerini geliştirmeyi deneyecek.

TwitterTwitter Takip

Asena'nın seksi Fotoğrafları Resimleri





TwitterTwitter Takip

Lise – Ortaöğretim Kayıtları – Kaydı İçin Gerekli Belgeler – 2010

SBS Yerleştirmeleri sonucunda,özellikle bir liseye yerleşen öğrenciler kayıt için hangi belgelerin gerektiğine dair bize soruyorlardı. Bizde hangi lise için hangi belgelerin gerektiğini aşağıya yazdık.

Fen Lisesi Kayıt için Gerekli Belgeler:

- MEZUNİYET BELGESİ, ( Diplomanın aslı )
- NÜFUS CÜZDAN SURETİ (Aslı ve fotokopisi)
- YERLEŞTİRME SONUÇ BELGESİ (Mezun olunan ilköğretim okulundan alınacak)
- İLK ÖĞRETİM OKULUNUN 6.ve 7. SINIFINDA TÜRKÇE, MATEMATİK ve FEN BİLGİSİ DERSLERİNİN HER BİRİNİN YIL SONU NOTUNUN EN AZ “ORTA” ve BU DERSLERİN YIL SONU NOTLARININ AĞIRLIKLI ORTALAMASININ EN AZ “ 4.00” OLDUĞUNU GÖSTEREN BELGE (Mezun olduğu ilköğretim okulundan alınacak)
- BURSLULUK BELGESİ (Burslu okuyan öğrenciler mezun oldukları okuldan alacaklar)
- 6 ADET POSTA PULU/ 6 ADET ZARF
- İKAMETGAH BELGESİ
- 2 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF

Anadolu Lisesi Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

1.Yerleştirme sonuç belgesi(Mezun olunan okuldan onaylı)

2.İlköğretim Diploması(Asıl)

3.Öğrencinin Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi.(Nüfus cüzdanı kayıt sonrası iade edilecektir.)

4.Veliye ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.

5.Veli Adına “Yerleşim Yeri Adres Belgesi“(Nüfus Müdürlüklerinden Alınacaktır)

6.4 Adet öğrenci kıyafeti ile çekilmiş vesikalık fotoğraf

AçıkLise Kayıtları İçin Gerekli Belgeler:

1-Bir adet fotoğraf,

2-Nüfus Cüzdanının fotokopisi,

3- Öğrenim Belgesinin aslı,

-İlköğretim okulu veya ortaokul mezunu olanlardan diploma, diploma kayıp belgesi, denklik belgesi aslı, -Lise ara sınıflardan müracaat edenlerden tasdikname, tasdikname kayıp belgesi veya denklik belgesi ile EK-2 Başarı Durum Belgesi aslı,

4- Özür durumu varsa, özür durumunu gösteren belgesinin aslı,

Düz Lise Kayıtları İçin Belgeler:

1-6 adet fotoğraf,

2-Nüfus Cüzdanının fotokopisi,

3- Öğrenim Belgesinin aslı,

4-Veli Adına “Yerleşim Yeri Adres Belgesi“(Nüfus Müdürlüklerinden alınacaktır.)

TwitterTwitter Takip

Anadolu Lisesi Kaydı – Kayıt İçin Gerekli Belgeler

SBS Lise yerleştirmeleri sonucunda bir Anadolu lisesine yerleşen öğrenciler kayıt için aşağıdaki belgeleri hazırlamak zorundalar. Gerekli olan bu evrakları tamamladıktan sonra kaydınızı yapabilirsiniz.

Anadolu Lisesi Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

1.Yerleştirme sonuç belgesi(Mezun olunan okuldan onaylı)

2.İlköğretim Diploması(Asıl)

3.Öğrencinin Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi.(Nüfus cüzdanı kayıt sonrası iade edilecektir.)

4.Veliye ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.

5.Veli Adına “Yerleşim Yeri Adres Belgesi“(Nüfus Müdürlüklerinden Alınacaktır)

6.4 Adet öğrenci kıyafeti ile çekilmiş vesikalık fotoğraf

TwitterTwitter Takip

Fen Lisesi Kaydı – Kayıt İçin Gerekli Belgeler

SBS Lise yerleştirmeleri sonucunda bir Fen lisesine yerleşen öğrenciler kayıt için aşağıdaki belgeleri hazırlamak zorundalar. Gerekli olan bu evrakları tamamladıktan sonra kaydınızı yapabilirsiniz.

Fen Lisesi Kayıt için Gerekli Belgeler:

- MEZUNİYET BELGESİ, ( Diplomanın aslı )
- NÜFUS CÜZDAN SURETİ (Aslı ve fotokopisi)
- YERLEŞTİRME SONUÇ BELGESİ (Mezun olunan ilköğretim okulundan alınacak)
- İLK ÖĞRETİM OKULUNUN 6.ve 7. SINIFINDA TÜRKÇE, MATEMATİK ve FEN BİLGİSİ DERSLERİNİN HER BİRİNİN YIL SONU NOTUNUN EN AZ “ORTA” ve BU DERSLERİN YIL SONU NOTLARININ AĞIRLIKLI ORTALAMASININ EN AZ “ 4.00” OLDUĞUNU GÖSTEREN BELGE (Mezun olduğu ilköğretim okulundan alınacak)
- BURSLULUK BELGESİ (Burslu okuyan öğrenciler mezun oldukları okuldan alacaklar)
- 6 ADET POSTA PULU/ 6 ADET ZARF
- İKAMETGAH BELGESİ
- 2 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF

TwitterTwitter Takip

Düz Lise Kaydı – Kayıt İçin Gerekli Belgeler

SBS Lise yerleştirmeleri sonucunda bir liseye yerleşemeyen öğrenciler, düz liselere kayıt için aşağıdaki belgeleri hazırlamak zorundalar. Gerekli olan bu evrakları tamamladıktan sonra kaydınızı yapabilirsiniz.

Düz Lise Kayıtları İçin Belgeler:

1-6 adet fotoğraf,

2-Nüfus Cüzdanının fotokopisi,

3- Öğrenim Belgesinin aslı,

4-Veli Adına “Yerleşim Yeri Adres Belgesi“(Nüfus Müdürlüklerinden alınacaktır.)

TwitterTwitter Takip

Anadolu Lisesi SBS 1. Yerleştirme Taban Puanları 2010

26 Temmuz 2010 tarihinde açıklanan SBS yerleştirme Taban ve tavan puanlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. İndireceğiniz dosyada çok kolay bir şekilde Anadolu Liseleri,Fen Liseleri,Anadolu Öğretmen Liseleri,Sağlık Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri ve diğer liselerin taban ve taban puanların ve 2. yerleştirme için boş kalan kontenjanalara ulaşabilirsiniz.

Aşağıda bütün Anadolu Liselerinin 2010 taban ve tavan puanlarına ulaşabilirsiniz. 5 Ağustos 2010 tarihinde 2. Yerleştirme tercihlerine katılacak olan öğrenciler bu puanlara ve boş kalan kontenjanlara göre tercih yapacaklardır.

2010 SBS Tercihleri için bütün liselerin tavan ve taban puanlarına ulaşabilirsiniz. Puanlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

2010 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi 1. Yerleştirme Sonuçları 26 Temmuz 2010 tarihinde açıklanacağı ilan edilmekle birlikte çalışmaların erken tamamlanmasından dolayı 25 Temmuz 2010 Saat : 16:30′da http://sbs2010.meb.gov.tr adresinden açıklanmıştır.

2010 Ortaöğretim Kurumları Geçiş Sistemi I. Yerleştirme Sayısal Bilgileri

2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi 1. Yerleştirme Anadolu Liseleri Tavan-Taban Puanları Listesini İndirmek İçin TIKLA

2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Puan Başarı Sırasına Göre İlk 10 Öğrencinin Kazandığı Okullar

Birinci yerleştirmede herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrencilerin yukarıda linkini verdiğimiz, okulların taban puanlarını ve boşta kalan kontenjanlarını dikkatle incelemeleri gerekir. 2. yerleştirme başvuruları 5 Ağustos’ta başlayacak 11 Ağustos’ta sona erecek,ikinci yerleştirme sonuçları ise 16 Ağustos 2010′da açıklanacak.


TwitterTwitter Takip

SBS – Lise SBS – Lise 2. Yerleştirme İçin Son Başvuru Tarihi Ne Zaman 2010

Lise yerleştirme işlemleri sonucunda bir liseye yerleşemeyen ya da yerleşitiği liseden memnun olmayan ve tekrar tercih yapmak isteyen öğrenciler için 2. yerleştirme başvuruları 5 Ağustos 2010′da başlayacak ve 11 Ağustos tarihinde sona erecek. Öğrenciler 2. yerleştirme tercihlerinde 6 tercih yapma hakkına sahipler. İlk yerleştirmede yerleşen öğrenciler ve tekrar tercih yapmak isteyen öğrenciler şimdiki kazandıkları okula ön kayıt yaptırsınlar. Eğer 2. yerleştirme sonucunda bir liseye yerleşemediğiniz takdirde ilk yerleştiğiniz ve önkayıt yaptırdığınız liseye kayıt yaptırabilirsiniz. Fakat 2. yerleştirmede yerleşmeniz durumunda ilk kazandığınız okula kayıt yaptıramazsınız, 2. yerleştirmede kazandığınız okula kayıt yaptırmak zorunda kalırsınız.

2. yerleştirme sonuçları 16 Ağustos 2010′da açıklanacak.

TwitterTwitter Takip

Lise 2. Yerleştirme Tercihleri Son Başvuru Tarihi Ne Zaman 2010

2010 Lise(Ortaöğretim) yerleştirme işlemleri sonucunda bir liseye yerleşemeyen ya da yerleşitiği liseden memnun olmayan ve tekrar tercih yapmak isteyen öğrenciler için 2. yerleştirme başvuruları 5 Ağustos 2010′da başlayacak ve 11 Ağustos tarihinde sona erecek. Öğrenciler 2. yerleştirme tercihlerinde 6 tercih yapma hakkına sahipler. İlk yerleştirmede yerleşen öğrenciler ve tekrar tercih yapmak isteyen öğrenciler şimdiki kazandıkları okula ön kayıt yaptırsınlar. Eğer 2. yerleştirme sonucunda bir liseye yerleşemediğiniz takdirde ilk yerleştiğiniz ve önkayıt yaptırdığınız liseye kayıt yaptırabilirsiniz. Fakat 2. yerleştirmede yerleşmeniz durumunda ilk kazandığınız okula kayıt yaptıramazsınız, 2. yerleştirmede kazandığınız okula kayıt yaptırmak zorunda kalırsınız.

2. yerleştirme sonuçları 16 Ağustos 2010′da açıklanacak.

TwitterTwitter Takip

SBS 2. Yerleştirme Taban Puanları – Tavan Puanları 2010

26 Temmuz 2010 tarihinde açıklanan SBS yerleştirme Taban ve tavan puanlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. İndireceğiniz dosyada çok kolay bir şekilde Anadolu Liseleri,Fen Liseleri,Anadolu Öğretmen Liseleri,Sağlık Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri ve diğer liselerin taban ve taban puanların ve 2. yerleştirme için boş kalan kontenjanlara ulaşabilirsiniz.

Bu puanlara göre 5 Ağustos 2010 ile 11 Ağustos 2010 tarihleri arasında 2. yerleştirme tercihlerine katılabilirsiniz.

2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi 1. Yerleştirme Tavan-Taban Puanları Listesini İndirmek İçin TIKLA

TwitterTwitter Takip

Sağlık Meslek Liseleri Tavan-Taban Puanları

8. Sınıf SBS yerleştirme sonuçları açıklandı. Öğrencileri şimdi de 2. tercih heyecanı sardı. Özellikle tercih edilecek okulların taban ve tavan puanları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrenciler bir hayli fazla. Aşağıdaki verdiğimiz linke tıklayarak

Sağlık Meslek Liselerinin 2010 1. Yerleştirme sonrası oluşan taban ve tavan puanların yanısıra boş kontenjanlara da ulaşabilirsiniz.

2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi 1. Yerleştirme Sağlık Meslek Liseleri Tavan-Taban Puanları Listesini İndirmek İçin TIKLA

TwitterTwitter Takip

2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi

8. Sınıf SBS yerleştirme sonuçları açıklandı. Öğrencileri şimdi de 2. tercih heyecanı sardı. Özellikle tercih edilecek okulların taban ve tavan puanları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrenciler bir hayli fazla. Aşağıdaki verdiğimiz linke tıklayarak

Sağlık Meslek Liselerinin 2010 1. Yerleştirme sonrası oluşan taban ve tavan puanların yanısıra boş kontenjanlara da ulaşabilirsiniz.

2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi 1. Yerleştirme Sağlık Meslek Liseleri Tavan-Taban Puanları Listesini İndirmek İçin TIKLA

TwitterTwitter Takip

Ortaöğretimde – Liselerde Alan Uygulaması Kalktı – 2010

Genel ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan ”Fen Bilimleri”, ”Sosyal Bilimler”, ”Türkçe-Matematik” ve ”Yabancı Dil” alanları kaldırıldı.

Ortaöğretim okulu bulunan genel müdürlükler ve daire başkanlığı ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın koordineli çalışmaları sonucunda hazırlanan ”Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri” ise 2010-2011 öğretim yılından itibaren 9. ve 10. sınıftan başlamak üzere kademeli olarak uygulanacak.

Yeni hazırlanan ”Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri” ile genel liseler, Anadolu liseleri ve fen liselerinde ayrı ayrı düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan ”Fen Bilimleri”, ”Sosyal Bilimler”, ”Türkçe- Matematik” ve ”Yabancı Dil” alanları kaldırıldı.

Ders grupları, ”ortak dersler” ve ‘’seçmeli dersler” olarak belirlendi.

Ortak dersler dışındaki diğer dersler, öğrencilerin yükseköğretim kurumlarında hedefleyebilecekleri programlar ile ÖSYM’nin belirlediği sınav sistemi dikkate alınarak, alternatifli ders saati sayısı ile alınabilecek şekilde ‘’seçmeli dersler” bölümüne yerleştirildi.

Öte yandan, genel liselerde Beden Eğitimi Dersi 9-12. sınıflarda 2′şer saat, Görsel Sanatlar/ Müzik Dersleri 1′er saat olacak şekilde düzenlendi.

10. sınıfta 3 saat olan Yabancı Dil Dersi’nin süresi 1 saat eksiltildi, ancak 11. ve 12. sınıflara 2′şer saat Yabancı Dil Dersi konuldu. Sağlık Bilgisi Dersi’nin haftalık ders saati sayısı ise 2′den 1′e indirildi.

Seçmeli ders saati sayısı ile birlikte 30 olan haftalık ders saati sayısı toplamında bir değişiklik yapılmadı.

Ortaöğretimde/Lisede Alanların Kaldırılması Sizce Doğru Mudur?

TwitterTwitter Takip

Anadolu Liselerinde Alan Seçimi – Alanlar Kalktımı – Kaldırıldımı

Düz Liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan ”Fen Bilimleri(Sayısal)”, ”Sosyal Bilimler(Sözel)”, ”Türkçe-Matematik(Eşit Ağırlık)” ve ”Yabancı Dil(Dil)” alanları kaldırıldı.

Ortaöğretim okulu bulunan genel müdürlükler ve daire başkanlığı ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın koordineli çalışmaları sonucunda hazırlanan ”Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri” ise 2010-2011 öğretim yılından itibaren 9. ve 10. sınıftan başlamak üzere kademeli olarak uygulanacak.

Yeni hazırlanan ”Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri” ile genel liseler, Anadolu liseleri ve fen liselerinde ayrı ayrı düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan ”Fen Bilimleri”, ”Sosyal Bilimler”, ”Türkçe- Matematik” ve ”Yabancı Dil” alanları kaldırıldı.

Ders grupları, ”ortak dersler” ve ‘’seçmeli dersler” olarak belirlendi.

Ortak dersler dışındaki diğer dersler, öğrencilerin yükseköğretim kurumlarında hedefleyebilecekleri programlar ile ÖSYM’nin belirlediği sınav sistemi dikkate alınarak, alternatifli ders saati sayısı ile alınabilecek şekilde ‘’seçmeli dersler” bölümüne yerleştirildi.

Öte yandan, genel liselerde Beden Eğitimi Dersi 9-12. sınıflarda 2′şer saat, Görsel Sanatlar/ Müzik Dersleri 1′er saat olacak şekilde düzenlendi.

10. sınıfta 3 saat olan Yabancı Dil Dersi’nin süresi 1 saat eksiltildi, ancak 11. ve 12. sınıflara 2′şer saat Yabancı Dil Dersi konuldu. Sağlık Bilgisi Dersi’nin haftalık ders saati sayısı ise 2′den 1′e indirildi.

Seçmeli ders saati sayısı ile birlikte 30 olan haftalık ders saati sayısı toplamında bir değişiklik yapılmadı.

TwitterTwitter Takip

2010 Lise Puanları – 2010 SBS Yerleştirme Lise Taban Puanları

2010 SBS Tercihleri için bütün liselerin tavan ve taban puanlarına ulaşabilirsiniz. Puanlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

2010 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi 1. Yerleştirme Sonuçları 26 Temmuz 2010 tarihinde açıklanacağı ilan edilmekle birlikte çalışmaların erken tamamlanmasından dolayı 25 Temmuz 2010 Saat : 16:30′da http://sbs2010.meb.gov.tr adresinden açıklanmıştır.

2010 Ortaöğretim Kurumları Geçiş Sistemi I. Yerleştirme Sayısal Bilgilerine Ulaşmak İçin Tıklayın

2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi 1. Yerleştirme Tavan-Taban Puanları Listesine Ulaşmak İçin Tıklayın

2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Puan Başarı Sırasına Göre İlk 10 Öğrencinin Kazandığı Okulları Görmek İçin Tıklayın

Eğer yukarıdaki linkten indiremediyseniz.Aşağıdaki linkte tıklayıp açılan sayfada “Ücretsiz İndirme” seçeneğini tıklayın, Üstteki saniyenin bitmesini bekledikten sonra indirebilirsiniz.

Taban ve Tavan Puanlar ile Boş Kontenjanları indirmek İçin Tıklayın.

5 Ağustos 2010 tarihinde başlayacak olan 2. Yerleştirme başvuruları için öğrencilerin yukarıdaki listeden okulların taban puanlarını ve boş kalan kontenjanları incelemeleri gerekmektedir.

TwitterTwitter Takip

2010 SBS Ortaöğretim Anadolu Liseleri Taban Puanları

26 Temmuz 2010 tarihinde açıklanan SBS yerleştirme Taban ve tavan puanlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. İndireceğiniz dosyada çok kolay bir şekilde Anadolu Liseleri,Fen Liseleri,Anadolu Öğretmen Liseleri,Sağlık Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri ve diğer liselerin taban ve taban puanların ve 2. yerleştirme için boş kalan kontenjanalara ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki linkte tıklayıp açılan sayfada “Ücretsiz İndirme” seçeneğini tıklayın, Üstteki saniyenin bitmesini bekledikten sonra indirebilirsiniz.

Taban ve Tavan Puanlar ile Boş Kontenjanları indirmek İçin Tıklayın.

TwitterTwitter Takip

7. Sınıf SBS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak – 2010

6 Haziran Pazar günü yapılan 7. Sınıf SBS Sonuçları Milli Eğitim Bakanlığından alınan bilgilere göre 6 Ağustos 2010 tarihinde öğrencilere duyurulacak. Önceki yıllara göre 7. sınıf SBS sorularının kolay olması, sonuçlar bakımından öğrencileri biraz daha meraklandırmış durumda. Çünkü sınava giren öğrencilerin yorumlarından ve SBS sorularından anlayacağımız üzere bu yıl 500 tam puan alan öğrenci sayısı da çok olacak gibi. Bu sınavdan çok yüksek puan almak önemli fakat 7. sınıf öğrencileri arasında iyi bir sıralamaya sahip olmak bize göre daha önemli. Çünkü SBS bir yarış sınavı. Yarışı ne kadar ön sırada tamamlarsanız o kadar iyi olacaktır. Umarız herkes emeklerinin karşılığını alır. TwitterTwitter Takip

SBS Lise Tercihleri – Yeni Açılan Okullar ve Kontenjanları – 2010

Bakanlık tarafından yayımlanan e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu incelendiğinde tercih süreciyle ilgili geçen yıldan farklı olarak iki önemli nokta dikkat çekiliyor. Birincisi bu yıl hem 1. Yerleştirme döneminde hem de 2. Yerleştirme döneminde tercihlerin ayrı ayrı yapılacak olması. Öğrencilere 1. Yerleştirme döneminde yaptıkları tercihlerden tamamen farklı olarak ikinci kez tercih yapabilme şansı veriliyor. Böylece ilk tercihlerde yapılabilecek muhtemel hataların da düzeltilmesi için imkân doğmuş oldu. Diğer yandan 2. Yerleştirme döneminde öğrencilerin tercihlerine göre asil olarak yerleştikleri okulların dışında daha üst tercihlerine yedek yerleştirilecek olmaları da dikkat edilmesi gereken bir konu. Velilerin öğrencilerinin yedek listesinde oldukları okulların boş kontenjanlarını düzenli olarak takip etmeleri öğrencinin bir okula ya da daha üst tercihlerden bir okula yerleşebilmesi için çok önemli.

Tercih döneminde gerçekçi olmak gerekli. Popüler, herkes tarafından çok istenen okullar yerine öğrencinin puanına ve genel başarı sırasına en uygun okulları yazmak kazanma şansını fazlasıyla yükseltecektir. Üst sıralara birkaç tane yüksek puanlı okul yazılabilir ancak yapılması gereken, geçen yılın verileri incelenerek puanınıza ve başarı sıranıza en okulları tercih etmek.

Diğer önemli nokta ise bu yıl kontenjanlarda yapılan önemli artış ve yeni açılan okullar. Kontenjan tablolarını incelediğimizde bu yıl çok sayıda yeni okulun açıldığını görüyoruz. 50 binden fazla kontenjan artışı oldu. Bu da daha fazla öğrencinin kazanma şansı var demek. Peki, yeni açılan okulları tercihlerimizde hangi sıraya koyalım? Yeni okullara ait veri olmadığı için neye göre tercih yapalım? Yeni açılan okulların taban puanı genellikle kendilerine yakın çevrelerde bulunan okulların puanlarına benzer olmaktadır. Dolayısıyla yeni açılan bir okulu yakın çevredeki okulların altında tercih etmek mantıklı olabilir. Ayrıca okulun coğrafi konumu, ulaşım imkânları vb. de göz önüne alınmalı. Merkezi bir konumda olan okulların puanları daha yüksek olabilmekte.

TwitterTwitter Takip

2010 Anadolu Liseleri Taban Puanları ve Kontenjanları

Anadolu Liseleri 2009 Yılı I. Yerleştirme Taban Puanları

İl Adı İlçe Adı Kontenjan Adı

Kont.

Taban Puan Tavan Puan
ADANA SEYHAN 24 Kasım Anadolu Lisesi

150

389,084 419,781
ADANA SEYHAN Barbaros İMKB Anad Lisesi

150

386,853 458,478
ADANA SEYHAN Dr. Feyyaz Etiz Anadolu Lisesi

150

393,830 420,171
ADANA SEYHAN Danişment Gazi Anad Lisesi

180

428,021 444,158
ADANA SEYHAN TOKİ Ş OOnur İlgen Anad Lis

450

395,143 433,236
ADANA CEYHAN Ceyhan Anadolu Lisesi

150

380,186 409,985
ADANA CEYHAN Halil Çiftçi Anadolu Lisesi

150

398,196 454,157
ADANA CEYHAN M Orhun Yaylacı Anad Lisesi

60

390,240 430,532
ADANA İMAMOĞLU İmamoğlu Anadolu Lisesi

90

377,174 406,622
ADANA KOZAN Fatih Anadolu Lisesi

120

383,660 422,210
ADANA KOZAN Yusuf Baysal Anadolu Lisesi

150

397,212 454,935
ADANA POZANTI Zafer Sabancı Anadolu Lisesi

60

353,900 410,769
ADANA YÜREĞİR 75.Yıl Anadolu Lisesi

150

413,815 441,096
ADANA YÜREĞİR Rotary Anadolu Lisesi

270

433,668 457,670
ADANA YÜREĞİR Halıcılar Anadolu Lisesi

240

404,216 439,714
ADANA SARIÇAM Tic. Odası Anadolu Lisesi

210

448,390 463,265
ADANA SARIÇAM Akif Palalı Anadolu Lisesi

120

392,316 412,220
ADANA ÇUKUROVA Adana Anadolu Lisesi

180

468,643 487,350
ADANA ÇUKUROVA Ayşe Atıl Anadolu Lisesi

180

434,453 448,320
ADANA ÇUKUROVA ÇEAS Anadolu Lisesi

180

458,945 472,359
ADANA ÇUKUROVA İ. Safa Özler Anadolu Lisesi

120

424,176 436,889
ADANA ÇUKUROVA M. Özöncel Anadolu Lisesi

150

422,992 438,050
ADANA ÇUKUROVA Piri Reis Anadolu Lisesi

180

445,130 467,708
ADANA ÇUKUROVA Seyhan Anadolu Lisesi

150

420,385 442,089
ADANA ÇUKUROVA Sungurbey Anadolu Lisesi

360

403,553 425,657
ADIYAMAN MERKEZ Adıyaman Anadolu Lisesi

150

409,659 451,064
ADIYAMAN MERKEZ Bilgi Anadolu Lisesi

150

398,425 451,265
ADIYAMAN MERKEZ Fatih Anadolu Lisesi

120

422,781 461,499
ADIYAMAN MERKEZ Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi

90

390,970 406,342
ADIYAMAN BESNİ M Erdemoğlu Anadolu Lisesi

90

381,145 422,085
ADIYAMAN ÇELİKHAN Ş Ş Şişman Anadolu Lisesi

90

367,396 462,046
ADIYAMAN GÖLBAŞI Gölbaşı Anadolu Lisesi

90

385,498 434,522
ADIYAMAN KAHTA Kahta Anadolu Lisesi

150

380,169 448,483
AFYON MERKEZ Afyon Lisesi

180

402,005 431,723
AFYON MERKEZ Milli Piyango Anadolu Lisesi

120

438,179 459,770
AFYON MERKEZ Anafartalar Anadolu Lisesi

90

393,494 430,901
AFYON MERKEZ Cumhuriyet Anadolu Lisesi

180

381,361 418,547
AFYON MERKEZ Kocatepe Anadolu Lisesi

120

421,578 444,834
AFYON BOLVADİN Bolvadin Anadolu Lisesi

60

386,837 429,242
AFYON ÇAY Çay İMKB Anadolu Lisesi

60

381,229 428,179
AFYON DAZKIRI Dazkırı Anadolu Lisesi

30

371,696 411,987
AFYON DİNAR Dinar Anadolu Lisesi

60

384,118 421,996
AFYON EMİRDAĞ M-Zülbiye Sarı Anadolu Lisesi

90

375,668 410,791
AFYON İSCEHİSAR Mehmet Çakmak Anad Lisesi

90

378,633 430,192
AFYON SANDIKLI Sandıklı Anadolu Lisesi

60

380,707 424,993
AFYON ŞUHUT Şuhut Anadolu Lisesi

60

370,295 421,250
AĞRI MERKEZ Ağrı Anadolu Lisesi

150

360,284 439,052
AĞRI MERKEZ Ağrı Dağı Anadolu Lisesi

60

385,769 434,128
AĞRI MERKEZ Ş Türkmen Anadolu Lisesi

150

359,686 429,207
AĞRI DİYADİN Diyadin Anadolu Lisesi

60

339,527 374,353
AĞRI DBAYAZIT R Ertuğrul Eryılmaz And Lis

60

364,619 422,695
AĞRI ELEŞKİRT Eleşkirt Anadolu Lisesi

60

342,432 397,139
AĞRI PATNOS Patnos Anadolu Lisesi

60

358,051 441,442
AĞRI TUTAK Tutak Anadolu Lisesi

60

368,209 405,134
AMASYA MERKEZ 12 Haziran Anadolu Lisesi

90

368,673 406,599
AMASYA MERKEZ Alptekin Anadolu Lisesi

120

404,872 446,325
AMASYA MERKEZ Amasya Anadolu Lisesi

120

419,048 474,947
AMASYA MERKEZ Amasya Lisesi

120

380,052 420,067
AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY Gümüşhacıköy Anadolu Lise

120

375,942 420,308
AMASYA MERZİFON Merzifon Anadolu Lisesi

120

398,356 475,075
AMASYA SULUOVA Ş Metehan Atmaca Anad Lise

120

385,146 434,061
AMASYA TAŞOVA Taşova Anadolu Lisesi

90

362,833 403,643
ANKARA ALTINDAĞ Altındağ Gazi Anadolu Lisesi

90

418,746 445,559
ANKARA ALTINDAĞ Ankara Anadolu Lisesi

180

425,653 441,162
ANKARA ALTINDAĞ Ankara Anadolu Lisesi

60

421,811 443,027
ANKARA ALTINDAĞ Ankara Lisesi

150

434,634 453,762
ANKARA ALTINDAĞ Esenevler Anadolu Lisesi

180

417,286 439,880
ANKARA ALTINDAĞ Uluğbey Anadolu Lisesi

150

414,105 449,499
ANKARA ALTINDAĞ Y Beyazıt Anadolu Lisesi

120

450,812 463,349
ANKARA AYAŞ Ş Rıdvan Süer Anadolu Lise

60

411,904 464,371
ANKARA BALA Bala Anadolu Lisesi

60

390,241 441,526
ANKARA BEYPAZARI N. Karaoğuz Vakfı And Lis

180

402,442 474,982
ANKARA ÇANKAYA Ankara Atatürk Lisesi

300

462,902 486,312
ANKARA ÇANKAYA Ayhan Sümer Anadolu Lisesi

120

435,136 468,064
ANKARA ÇANKAYA Ayrancı Anadolu Lisesi

180

455,838 463,033
ANKARA ÇANKAYA Bahçelievler Anadolu Lisesi

180

450,206 465,410
ANKARA ÇANKAYA Çankaya Anadolu Lisesi

60

443,184 460,955
ANKARA ÇANKAYA Çankaya Anadolu Lisesi

60

460,583 464,041
ANKARA ÇANKAYA Milli Piyango Anadolu Lisesi

180

469,330 476,437
ANKARA ÇANKAYA Dr.Binnaz Ege-Dr.Rıdvan Ege

150

466,516 473,378
ANKARA ÇANKAYA Hacı Ömer Tarman And Lis

120

463,601 472,553
ANKARA ÇANKAYA Hacı Ömer Tarman And Lis

60

456,729 465,245
ANKARA ÇANKAYA Hürriyet Anadolu Lisesi

180

435,820 457,069
ANKARA ÇANKAYA Kırkkonaklar Anadolu Lisesi

180

444,563 459,439
ANKARA ÇANKAYA K Mimar Kemal Anadolu Lise

150

438,846 462,523
ANKARA ÇANKAYA Kurtuluş Anadolu Lisesi

120

426,956 461,911
ANKARA ÇANKAYA M Emin Resulzade Anad Lis

180

473,385 477,504
ANKARA ÇANKAYA Reha Alemdaroğlu And Lise

180

430,557 450,760
ANKARA ÇUBUK Çubuk Anadolu Lisesi

120

410,226 467,758
ANKARA ELMADAĞ Gazi Şahin Anadolu Lisesi

60

408,060 438,043
ANKARA GÖLBAŞI Gölbaşı Anadolu Lisesi

120

447,560 463,596
ANKARA HAYMANA Nuri Bektaş Anadolu Lisesi

120

385,131 425,852
ANKARA KAZAN M Hakan Güvençer And Lise

150

407,886 461,888
ANKARA KEÇİÖREN A Mürşide Özünenek And Lis

180

420,130 444,288
ANKARA KEÇİÖREN Aydınlıkevler Anadolu Lisesi

150

445,242 456,068
ANKARA KEÇİÖREN F Kemal Mumcu Anadolu lise

150

457,574 472,525
ANKARA KEÇİÖREN Kalaba Anadolu Lisesi

30

441,194 454,745
ANKARA KEÇİÖREN Kalaba Anadolu Lisesi

30

455,506 476,375
ANKARA K.HAMAM Anadolu Lisesi

120

400,433 465,240
ANKARA MAMAK Cumhuriyet Anadolu Lisesi

120

425,581 442,151
ANKARA MAMAK Çağrıbey Anadolu Lisesi

180

437,438 458,487
ANKARA MAMAK MEB Ali Naili Erdem And Lise

240

411,509 443,036
ANKARA MAMAK Tuzlucayır Anadolu Lisesi

180

412,307 431,571
ANKARA MAMAK Y Sultan Selim Anadolu Lise

180

422,316 452,221
ANKARA NALLIHAN Şehit Vural Arıcı Anad Lisesi

90

394,125 418,406
ANKARA POLATLI Polatlı Anadolu Lisesi

150

410,916 474,157
ANKARA SİNCAN E Bacaksız Anadolu Lisesi

180

416,973 429,141
ANKARA SİNCAN Sincan Fatih Anadolu Lisesi

150

427,834 452,704
ANKARA SİNCAN S Demirel Anadolu Lisesi

210

448,533 475,616
ANKARA Ş.KOÇHİSAR Anadolu Lisesi

120

386,492 422,901
ANKARA YMAHALLE Alparslan Anadolu Lisesi

300

427,514 455,123
ANKARA YMAHALLE Atatürk Anadolu Lisesi

330

480,354 493,704
ANKARA YMAHALLE Gazi Anadolu Lisesi

270

476,482 492,454
ANKARA YMAHALLE M. Azmi Doğan Anadolu Lise

150

426,526 456,390
ANKARA YMAHALLE Mobil Anadolu Lisesi

150

416,903 436,768
ANKARA YMAHALLE N M Çekiç Anadolu Lisesi

180

460,597 475,903
ANKARA YMAHALLE Ümitköy Anadolu Lisesi

210

453,207 472,306
ANKARA YMAHALLE Y Kemal Beyatlı Anad Lisesi

150

422,890 455,277
ANKARA AKYURT Akyurt Anadolu Lisesi

60

409,680 425,055
ANKARA ETİMESGUT Elvankent Bilgi Anad Lisesi

180

436,207 463,477
ANKARA ETİMESGUT Etimesgut Anadolu Lisesi

150

440,836 455,637
ANKARA ETİMESGUT Güzelkent Anadolu Lisesi

150

420,916 439,597
ANKARA ETİMESGUT T Konut İdaresi Anadolu Lise

180

444,023 462,791
ANKARA PURSAKLAR Ayyıldız Anadolu Lisesi

120

423,925 453,471
ANTALYA AKSEKİ Akseki Anadolu Lisesi

60

387,660 424,402
ANTALYA ALANYA Alanya Anadolu Lisesi

150

397,381 460,361
ANTALYA ALANYA Hasan Çolak Anadolu Lisesi

180

411,623 465,996
ANTALYA ELMALI Elmalı Anadolu Lisesi

120

383,049 448,211
ANTALYA FİNİKE Finike Anadolu Lisesi

120

388,969 443,566
ANTALYA GAZİPAŞA Gazipaşa Anadolu Lisesi

120

395,376 482,719
ANTALYA DEMRE Demre Anadolu Lisesi

120

377,771 422,103
ANTALYA KAŞ İsmet Köroğlu Anadolu Lisesi

120

374,118 420,245
ANTALYA KORKUTELİ Korkuteli Anadolu Lisesi

90

399,632 448,857
ANTALYA KUMLUCA Kumluca Anadolu Lisesi

120

400,496 469,442
ANTALYA MANAVGAT Çağlayan Anadolu Lisesi

120

392,735 433,112
ANTALYA MANAVGAT Manavgat Anadolu Lisesi

150

435,561 484,170
ANTALYA MANAVGAT Fatma Turgut Şen Anad Lise

150

406,620 435,550
ANTALYA SERİK Serik Anadolu Lisesi

120

401,796 452,546
ANTALYA KEMER Kemer Anadolu Lisesi

60

397,831 412,115
ANTALYA DÖŞEMEALTI Döşemealtı Anadolu Lisesi

60

404,406 431,939
ANTALYA KEPEZ Atatürk Anadolu Lisesi

210

412,725 435,967
ANTALYA KEPEZ N Saygan-L Saygan And Lise

120

410,899 432,192
ANTALYA MURATPAŞA Adem-Tolunay Anadolu Lise

150

461,208 490,655
ANTALYA MURATPAŞA A- Atilla Konuk Anadolu Lise

150

438,492 457,209
ANTALYA MURATPAŞA Antalya Anadolu Lisesi

180

461,996 488,234
ANTALYA MURATPAŞA Antalya Lisesi

300

416,589 437,370
ANTALYA MURATPAŞA Gazi Anadolu Lisesi

240

405,682 445,257
ANTALYA MURATPAŞA H M Mehmet Bileydi Anad Lis

150

453,934 461,176
ANTALYA MURATPAŞA Levent Aydın Anadolu Lisesi

180

435,460 461,883
ANTALYA MURATPAŞA Metin-Nuran Çakalıklı And Lis

60

434,260 455,368
ANTALYA MURATPAŞA Metin-Nuran Çakalıklı And Lis

150

447,217 460,629
ANTALYA KONYAALTI Dr. İlhami Tankut Anad Lisesi
TwitterTwitter Takip

Ortalama Yükseltme Sınavı ne zaman yapılacak?

Sorumluluk sınavlarında başarılı olamayan öğrencilere yeni bir şans tanındı. Bakan Çubukçu’nun verdiği talimatla, sorumluluk sınavlarında başarılı olamayan öğrenciler eylülde en fazla 4 dersten yeniden sınava girecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaöğretimde kurumlarında ”ortalama yükseltme” ve ‘’sorumluluk” sınavlarında başarısız olan öğrencilere, başarısız oldukları en fazla 4 dersten sınava girme imkanı tanıdı.

Bakan Çubukçu, yayımladığı genelgede Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği gereğince, ortaöğretim kurumlarında ders kesimini takiben yapılan ”Ortalama Yükseltme” ve ”Sorumluluk” sınavlarının tamamlandığını bildirdi.

Çubukçu, yapılan değerlendirme sonucunda, az da olsa bir kısım öğrencinin sınavlarda istenilen başarıyı elde edemediğinin anlaşıldığını belirtti.

Genelgeye göre, bu nedenle 2009-2010 eğitim-öğretim yılına mahsus olmak üzere MEB’e bağlı tüm ortaöğretim kurumlarında Eylül ayında yapılacak olan sorumluluk sınav döneminde; önceki yıllardan sorumlu olunan dersler ile alan değişikliğinden dolayı sorumlu tutuldukları derslerin yanı sıra, ders kesiminde gerçekleştirilen ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları sonu itibariyle sınıf geçip geçemediklerine bakılmaksızın öğrenciler bu öğretim yılında öğrenim gördükleri sınıfta başarısız oldukları en fazla 4 dersten sınava alınacak.

Sınava girilecek dersler, 16-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında öğrenci velisi tarafından dilekçeyle okul müdürlüğüne bildirilecek.

Sınav programı, sınav döneminin başlangıcından önce ilan edilecek. İlgili yönetmelik gereği Eylül ayının ilk haftasında yapılacak olan sorumluluk sınavı döneminde gerçekleştirilecek bu sınavlar, gerektiğinde takip eden haftada da yapılacak. Gerektiğinde Cumartesi, Pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da sınav yapılabilecek, ancak aynı günde yapılacak sınav sayısı 3′ü geçmeyecek.

İkinci defa sınıf tekrarı durumuna düşmesi sebebiyle 2009-2010 eğitim-öğretim yılı ders kesimi ve ortalama yükseltme sınavları sonu itibariyle okulla ilişiği kesilen öğrencilerden bu genelge kapsamında yapılacak sınavdan yararlanmak isteyenler 13 Ağustos 2010 tarihi mesai bitimine kadar müracaat etmeleri halinde tekrar eski okullarına kayıtları yapılarak sınavlara alınacak.

Sınav takvimi yapılırken 2010-ÖSYS’de herhangi bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ve genelge kapsamında sınava girecek öğrencilerin durumlarının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Çubukçu, sınavların yürütülmesinde herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi bakımından okul müdürlüklerince öğretmenlere gerekli duyuruların yapılmasını istedi.

AA

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Eylül ayında OYS’lerin tekrar yapılacağı müjdesini bildirdi. İşte Milli Eğitim Bakanlığının Resmî yazısı.

TwitterTwitter Takip

30 Temmuz 2010 Cuma

Altıncı His filmini online izle fragman video 31 Temmuz Fox Tv

Bir çocuk psikiyatrisi olan Dr. Crowe (Bruce Willis), yıllar önce bir saldırıya uğramış ve hayatı değişmiştir. Son ilgilendiği hastası, 6 yaşındaki bir erkek çocuğu olan Cole Sear’ın (Haley Joel Osment) bir sırrı vardır. Çok az insana nasip olan bir yetenekle kutsanmış ya da lanetlenmiştir: ölmüş ama huzur bulamamış insanların etrafımızda dolaşan hayaletlerini görüp onlarla konuşmaktadır.
Crowe, güçlerinin sınırlarını bilmediği ve anlayamadığı için korku içinde olan Cole’un yalnızca sırrını paylaşan tek kişi olmakla kalmayacak, aynı zamanda onunla birlikte cesur bir yolculuğa da çıkacaktır. İkisi de, içlerindeki boşluğu, yine kendi içlerine yapacakları bir yolculukta bulacakları şeylerle dolduracaklardır. Unutmamak gereken bir nokta daha olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim: gerçekler, bulundukları zaman çok acıtabilirler…
Künye :
Orijinal İsmi: The Sixth Sense
Yapım Yılı: 1999
Tür: Dram, Gerilim
Yönetmen: M. Night Shyamalan
Oyuncular: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette
Süre: 98’ TwitterTwitter Takip

Gökyüzünün rengi neden mavidir?

Gökyüzünün Maviliği Nerden Gelir?

En çok kafa kurcalayan fakat pek dikkat çekmeyen ayrıntılardan biride gökyüzünün maviliğidir.Gökyüzü maviliğinin üzerine şiirler, romanlar ve hikayeler yazılsa da birçok insan gökyüzünün neden mavi olduğu gerçeğiniz bilmez.İlk bakışta gereksz bir bilgi gibi gözüksede biraz dikkat edince merak uyandırmaktadır.

Herkes tarafından bilindiği gibi, güneşin beyaz ışığı aslında mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renklerin karışımıdır. Güneşten çıkarak atmosferimize kadar yol alan güneş ışınlarının çoğunluğu teğet geçerken, bir kısmı atmosferimiz tarafından emilir.

İşte bu ışık atmosferden geçerken mor tarafındaki ışıklar, kırmızı tarafındakine göre daha fazla dağılırlar ve atmosferde çoğunlukla mavi renk kırılarak yeryüzüne yansıtılır. Bu durumda biz gökyüzünü mavi renkte görürken, güneşi de beyaz-sarı karışımı bir renkte görürüz.

Atmosferimiz olmasaydı, güneşi yine parlak bembeyaz renkte görecek ancak bütün gökyüzü geceleri olduğu gibi karanlık olacak, güneşle beraber diğer yıldızlar da görünüyor olacaktı.

Yeryüzünün Alametifarikaları



TwitterTwitter Takip

Optik Nasıl İcat Edildi,Optik Nasıl Bulundu

En Büyük İcatlar

Tarih boyunca süreki insan hayatı için en önemli ve çağ atlamasını sağlayan icatlar anlatıla gelmiştir.Fakat bu icatlar anlatılırken kim tarafından icat edildiği pek aktarılmamıştır.Günümüzde de kullandığımız bir çok icatın sahibini bilmemekteyiz.Ancak buna nazaran müslüman bilim adamlarının insanlık için ortaya çıkardığı buluşlar ve icatlar daha çok göz ardı edilmiştir.İşte müslüman bilim adamları tarafından insanlığa sunulan en büyük icatlardan birisi…

Hayatımızı değiştiren Müslüman icatları

Optik Nasıl Bulundu?

Çok bilinmeyen bir gerçek de optik alanındaki ilk büyük adımların Müslüman dünyasında atılmış olmasıdır. 1000 yılı civarında İbni Heysem, insan gözünün nesnelerden yansıyan ve göze giren ışık huzmeleri sayesinde bu nesneleri görebildiğini kanıtladı. İbni Heysem böylece Öklid ve Batlamyus’un ışığın göz tarafından saçıldığı teorilerini de yanlışlamış oldular. Bu büyük Müslüman fizikçisi ayrıca, optik sinirle beyin arasındaki bağlantı sayesinde nesnelerin dik görülmesini sağlayan karanlık kutu (camera obscura) tekniğini keşfetti.


TwitterTwitter Takip

Bayanlarda Kahverengi Akıntı nedenleri

Bayanlarda Kahverengi Akıntı

Bayanlar hamile oldukları zaman bazı rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalırlar.Bunlar vajinal mantar ve idrar yolu enfeksiyonu olabilir.Mantar oluşumunda vajinadan kahverengi ve kokulu bir sıvı gelir.

Kahverengi Akıntı Karşısında Ne Yapmalıyım?

Böyle bir sorun ile karşılaşırsanız önerim hemen jinekoloğunuz ile görüşüp onun tavsiye edeceği tedavi şeklini uygulamaktır.Ve dikkat edilmesi gereken nokta hamile iseniz jinekoloğunuz verdiği ilaçlardan başka ilaç asla kullanmayınız.


TwitterTwitter Takip

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar ve Özellikleri

Dünyada Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar ve Özellikleri

Dünyada küresel ısınma ile başlayan düzensizlik günümüzde de sürmektedir.Herkes tarafından biliniyor ki küresel dünyayı pek çok yönden kötü olarak etkilemektedir.Bütün canlılar insanların geçmişte yaptığı hataların bedelini ödemeye başladı bile.Bu bedellerin en başında da dünyanın kötü durumuna karşı direnç gösteremeyen hayvanlar…Hayvanların nesli tükenmekte olup bu hayvanların isimleri ve özellikleri aşağıda yer almaktadır.

VAŞAK (Felis lynx)
Kayalik ve ormanlik bölgelerde yasarlar. Çok yirtici hayvanlardir; tavsan, geyik, keçi ve kemirgenlerin yanisira herçesit evcil hayvana da çekinmeksizin saldirirlar. Diger kedilerin aksine yiyeceklerinden daha fazla birey öldürürler. (Sadece uçanlar ve kaçanlar kurtulurlar) Çanakkale, Kastamonu, Artvin, Siirt, Hakkari, Bitlis, Bingöl, Izmir, Mugla, Antalya ve Bolu’da halen görüldüklerine dair kayitlar vardir. Yasayla korunmalarina ragmen çok degerli olan postlari için kaçak olarak avlanirlar. Sayilarinin çok azaldigi tahmin edilmektedir. (Ben diyim 500, siz diyin 1000 tane)

Bir alt tür olan ve sadece Dogu Karadeniz bölgesinde -bir zamanlar- bulunan “Benekli Vasak”tan uzunca bir süredir haber alinamamaktadir. (Oglum Benekli Vasak. Eger hala yasiyorsan, sakin sesini çikarma! )
Baska bir alt tür olan “Step Vasagi” ise daha kalender bir hayvandir. Orman ve agaç diye tutturmaz; kaya kovuklarinda ve inlerde de yasayabilir. Diger akrabalarina nazaran daha ufak tefek olduklarindan dolayi tavsanlarla ve kemirgenlerle yetinirler. Izmir, Mugla, Antalya, Adiyaman, Adana, Kahramanmaras ve Malatya’da nadir olarak bulunduklarina dair kayitlar vardir.
Daha baska bir alt tür olan “Bataklik Vasagi” ise, adindan da anlasilacagi üzere, sulak bölgelerdeki dikenlikler, çaliliklar ve kamisliklar arasinda yasar. Orta büyüklükte bir köpek iriligindedirler. Su kuslarinin, tavsanlarin, farelerin ve diger kemirgenlerin korkulu rüyasidirlar. Belesçi bir tabiatlari vardir; tilkilerin ve porsuklarin yuvalarina sahiplenirler. Izmir, Mugla ve Antalya’nin bataklik bölgelerinde; buralardaki nehir ve göl kenarlarinda; Göller Bölgesi ve Sultansazligi bölgelerinde numunelik olarak az sayida yasamaktadirlar. Soylari tükenmeye yüz tutmus olup yasayla korunmaktadirlar.
“Arap Vasagi” ise ülkemizin Iran ve Irak sinirina yakin bölgelerindeki sulak ve agaçlik alanlarda yakin zamana kadar yasiyordu. Suriye ve Irak’ta hala az sayida da olsa yasiyorlarmis. Allah onlara uzun ömür versin artik…
Tüm vasak türleri olaganüstü hareketlidirler. Görme ve koku alma duyulari çok gelismistir. Kisa mesafede iyi kosarlar, çok iyi siçrarlar ve yüzerler. Ayrica çok iyi kafa ve uçan tekme atarlar. Prensip olarak yalniz yasarlar; ancak büyük avlar için sürü kurduklari da nadiren olur. Bununla birlikte insanlara karsi bir terbiyesizlikleri görülmemistir. Bilakis, insanlar Iran ve Hindistan’da vasaklari av için kullanirlar.

LEOPAR = PARS = PANTER (Panthera tulliana)
Çok degil, 100 yil öncesine kadar ülkemizde çok sayida yasiyorlarmis. Trakya, Kuzey Marmara ve Dogu Karadeniz hariç bütün bölgelerimizde yasadiklarina dair kayit ve gözlemler bulunmaktadir. Halen Güney Ege, Bati Akdeniz ve Hakkari’de zaman zaman görülmekte olduklarina dair duyumlar alinmaktadir. Zaman zaman yerel pazarlarda satisa sunulan postlar görülebilmektedir. Avlanmalari yasaktir; ancak is isten geçmis gibi görülmektedir. Ülkemizde son olarak 17 Ocak 1974 tarihinde Beypazari’nin (Ankara) Bagözü köyü yakinlarinda bir tane görülmüs ve köylülerce vurularak öldürülmüstür.

HAZAR KAPLANI (Panthera tigris virgata)
Hint, Çin, Sumatra ve Sibirya kaplanlarina nazaran daha küçüktürler. Küçük dediysem yanlis anlamayin, yine de vurdu mu devirirler. Geyik, yaban sigiri, yaban keçisi ve bunlardan küçük her canliyi yalayip yutarlar. On metreye kadar siçrayabilir, agaçlara çikabilir ve yüzebilirler. Amuda kalkabilir ve ters takla atabilirler. Estetik yaratiklardir; bence aslandan daha kral bir hayvandirlar. Orman, savan ve kayalik yerlerde bulunurlar. Kökenleri Hazar Gölü çevresi, Iran ve Afganistan’dir. Buralarda hala az da olsa bulunurlar. Ülkemizde ise Siirt ve Hakkari illerinde (Sirnak, Uludere ve Çukurca arasindaki üçgen), Irak sinirindaki daglarda ve vadilerde yakin zamanlara kadar bulundugu anlasilmaktadir. Son olarak Subat 1970′de Hakkari’de (Uludere) Sehit Sen isimli bir köylü tarafindan 122 cm. gövde uzunlugunda bir erkek birey vurulmustur. Bu kaplanin postu 3 yil sonra yörede bitki arastirmalari yapan Istanbul Üniversitesi Eczacilik Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Turhan Baytop tarafindan Istanbul’a getirilmistir. (Ali Üstay Kolleksiyonu) Prof. Baytop bu bulgusunu 1974 yilinda Münih’teki “Saugetierkundliche Mitteilungen” isimli bilimsel dergide yayimlamis ve makalesinde daha önceki yillarda da Uludere ve Sirnak bölgelerinde 8 adet kaplanin vuruldugunu köylülerden duydugunu yazmistir. Bu tarihten sonra hiç görülmemistir. 33 yildir görülmemesi hayra alamet olmasa gerektir. Bununla birlikte bölgenin kirsalinda yasayanlar tarafindan hala görüldügü kimi zamanlar ihbar edilmektedir. Kuzey Iran’in Türkiye sinirina yakin olan bir bölgesinde zoolog Paul Joslin tarafindan 1974 yilinda bulunan 17 cm. genisligindeki ayak izi gözönüne alinirsa bu ihbarlarin dogru olabilecegi düsünülebilir.

IRAN ASLANI (Panthera leo persica)
“Iran Aslani”, aslan familyasinin en batiya ulasmis alt türüdür. 13. yüzyil baslarina kadar ülkemizde, özellikle Orta, Dogu ve Güneydogu Anadolu’da çok sayida yasamislardir. Suriye sinirinda 1905 yillarinda görüldügüne dair kayitlar vardir. Bu tarihlerden itibaren hiç görülmedikleri için ülkemizde soylarinin tükenmis olduklari kabul edilmektedir.

ÇITA (Acinonyx jubatus)
Ülkemizde (özellikle Güneydogu Anadolu) geçen yüzyilin sonuna kadar makul sayida bulundugu bilinmektedir. Nitekim, Anadolu ve Ortadogu’da zoolojik arastirmalar yapan Sir Danfors, Birecik’in (Urfa) güneyinde bir yerel seyhin kendisine canli bir çita hediye ettigini notlarinda belirtmektedir. (Sene 1879) Ayrica 15, 16 ve 17. yüzyillara ait, padisahlarin av sahnelerini gösteren minyatürlerin bir çogunda av için yetistirilmis boynu tasmali çitalar görülmektedir. Yari çöl, açik çayirlik ve küçük çaliliklarla donatilmis alanlarda yasayan çitalarin ülkemizde soylarinin tamamen tükendigi anlasilmaktadir.

YABAN KEDISI (Felis silvestris)
Evlerimizde mincikladigimiz kedilerin ormanlarda yasayan akrabalaridir. Bunlari minciklamak pek mümkün degildir; zira yanlarina kimseyi yaklastirmazlar. Türkiye’nin kuzeyindeki ormanlarda; daha az miktarda da bati ve güneyde yasarlar. Agaç ve kütük kovuklarinda ve kaya yariklarinda barinir; tavsanlari ve kemirgenleri avlarlar.

AKDENIZ FOKU (Phoca monachus)
Akdeniz ve Karadeniz’de yasayan tek fok türüdür ve sayilari çok azalmistir. Akdeniz’de en fazla ragbet ettikleri ülke Türkiye’dir. Kariyi, pardon karayi severler. Dinlenmek ve uyumak için karaya çikarlar, karada aga-nigi yaparlar ve karada dogururlar. Arada sirada da ayip olmasin diye denize girerler. Denizde olduklarinda genellikle sarp ve ulasilmasi zor magara ve kayaliklarin yöresini tercih ederler. Her çesit balik ve ahtapot yerler. Aglara zarar verdikleri ve aglardaki baliklari lüpledikleri için balikçilar tarafindan pek sevilmezler. Uluslararasi koruma altina alinmislardir. Ülkemizde en çok görüldükleri yer Foça’dir. Yanisira Antalya, Mugla ve Içel sahillerinde de görülürler. Karadeniz’de son kayit 1987 yilinda Karadeniz Ereglisi’nden verilmistir. Balikçilar tarafindan sürekli katledildiklerinden dolayi; bunu yanisira yasam alanlarinin turizme açilmasindan ve çevre kirliliginden ötürü soylari tükenme tehlikesi içindedir.

ASYA YABAN ESEGI (Equus hemionus)
Yukari Mezopotamya kökenli bir hayvandir. Asur, Babil ve Sümer devletleri tarafindan askeri amaçlarla kullanilmislardir. Yine bunlar tarafindan Afrika Esegi (Equus africanus) ile çiftlestirilerek “evcil esek” elde edilmistir. Ortaya çikan bu güçlü ve dayanikli hayvani tarimda kullanarak zengin bir uygarlik kurabilmislerdir. Bugün genleri evcil eseklerle karismis olmakla birlikte Irak ve Iran sinirina yakin yari sulak bölgelerde dogal popülasyonlarinin yasayabildigi düsünülmektedir.

AFRIKA ESEGI (Equus africanus)
M.Ö. 6000 yilindan itibaren Nil Vadisi’nden Arabistan’a ve Anadolu’ya, oradan da Avrupa’ya yayilmistir. Ekonomik degeri yüksek oldugu için insanlar tarafindan hep aranan bir hayvan olmustur. Güçlü ve dayanikli bir hayvan oldugundan dolayi tarimda ve ulastirmada kullanilmislardir. Seker ve protein açisindan çok zengin olan sütü tarih boyunca degerli bir içecek olmustur. Derisi parsömen yapiminda kullanilmistir. Eti günümüzde bile Ortadogu’da bazi topluluklar tarafindan sevilerek yenmektedir. Gözleri sairlere ilham kaynagi olmustur. Soylari tükenme tehlikesiyle karsi karsiyadir. Popülasyon yogunluklarini en yüksek ülke olan Somali’de korunma altina alinmislardir. Güneydogu Anadolu bölgemizde nadir olarak bulunabilecegi tahmin edilmektedir.

YABANI AT (Equus przewalskii)
Kökeni Mogolistan’dir. M.Ö. 4000 yillarinda Mezopotamya ve Çin’de evcillestirilmis ve buradan da Avrupa’ya yayilarak insanogluna büyük yardimlarda bulunmustur. Fazla yagmur aldigi için çok agirlasan ve tarim yapilmasi çok güç olan Avrupa topraklarinda atin ve sabanin birlikte kullanilmasi ile “ürün patlamasi” olmus ve böylece insan nüfusu belli bir miktarin üzerine çikabilmistir. Bugün sayilari serbest dogada çok azalmistir; genleri evcil atlarla karismis oldugundan dolayi zoolojik özellikleri tam olarak belirlenememektedir. Bir alt tür olan ve “Tarpan” ismi verilen “Avrupa Yabanati” Güney Rusya’da yasamis; ancak 1876′dan beri soyu tükenmistir. Yabani atlarin günümüzde sadece hayvanat bahçelerinde örnekleri bulunmaktadir. Arada sirada ülkemizde görüldügü ileri sürülenlerin “Yaban Esegi” olma olasiliklari yüksektir. Bununla birlikte Iç Anadolu’nun güneyi ile Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerinde az da olsa bulunma olasiliklari kabul edilmektedir.

KIZIL GEYIK (Cervus elaphus)
Genis yaprakli ve karisik – bataklikli ormanlari sever. Igne yaprakli ormanlarda da yasayabilir. Yaz aylarinda ormanlarin üst sinirlarina hatta yaylalara kadar çikarlar. En çok görüldükleri yerler Istranca ormanlari ile Adapazari, Bolu, Kastamonu ve Sinop’un ormanlik bölgeleridir. Yanisira Ankara (Kizilcahaman, Beypazari, Nallihan), Afyon (Akdag), Kütahya, Manisa, Denizli, Kahramanmaras (Binboga daglari), Artvin, Toros daglari (Akseki – Beysehir kesimi), Cudi dagi, Kigi-Hozat-Solhan daglarinda görülürler. Bos vakitlerinde futbol ve televole muhabbeti yaparlar. Genis yayilislarina ragmen sayilari çok azalmis ve birçok bölgede soylari tükenmeye yüz tutmustur.

ALAGEYIK (Cervus dama)
Akdeniz bölgesindeki alt kismi makilerden olusan kizilçam ormanlarinda yasarlar. Yasam alanlari Akdeniz’in Anadolu’daki tüm kiyilari ile Izmir civari ve Gönen’dir. 1950 yilina kadar Kesan-Enez arasinda ve Semdinli’nin Rubanuh bölgesinde de yasadiklari bilinmektedir. 1960 yilindan sonra ülkemizde yok olma asamasina gelmisler; neyse ki alinan önlemler ve bunlarin basarili uygulanmasi sonucunda “yirtmislardir” 1966 yilinda Antalya – Düzlerçami’nda saptanan 7 adet alageyik koruma altina alinmis ve 2000 yilinda sayilari 500′ü asmistir. Halen Düzlerçami Üretme Istasyonu’nun yanisira Akyaka’da da (Ula – Mugla) bir üretme istasyonu bulunmaktadir. Alageyige çok az da olsa Manavgat, Tasagil, Çatalan Ormani (Adana) ve Aksu vadisinin üst kisimlarinda da rastlanilmaktadir.

SIGIN (Cervus dama mesopatamica)
Hakkari ve civarindaki daglik bölgelerde yasayan küçük bir geyik türüdür. Kökeni Luristan (Iran) bölgesidir. Avlanmalari yasak olmakla birlikte eti ve postu çok makbul oldugu için ciddi tehlike altindadirlar. Dogal popülasyonlari ülkemizde çok azalmis durumdadir.

YABANKOYUNU (Ovis orientalis anatolica)
Endemik (tek bir bölgeye özgü) bir türdür. Dünyada sadece ülkemizde, Orta Anadolu’da yasamaktadir. 1950 yilina kadar Ankara (Nallihan), Eskisehir (Sivrihisar), Afyon (Emir daglari) ile Konya ve Karaman’in daglik bölgelerinde yasiyorlardi. Bugün ise sadece Bozdag / Konya’da 42.000 hektarlik alanda koruma altinda yasamaktadirlar.

ÇENGELBOYNUZLU DAG KEÇISI (Rupicapra rupicapra)
Dogu Karadeniz ve Dogu Anadolu’nun daglik-sarp bölgelerinde (Kaçkar, Munzur, Tendürek ve Süphan daglarinda, Erzurum ve Bingöl arasindaki engebeli bölgede, Tekmen ve Eleskirt bölgelerinde) yasarlar. Çok ürkek ve çevik hayvanlardir. Dogal popülasyonlari gittikçe azalmaktadir.

CEYLAN (Gazelle subgutturosa)
1950′lere kadar Güneydogu Anadolu’da çok yaygin olarak yasiyorlardi. Bugün dogal popülasyonlari tükenmistir. Sadece Ceylanpinar Devlet Üretme Çiftligi (Urfa) sahasinda ve koruma altinda yasamaktadirlar. (Cumhuriyetin ilk yillarinda Mekteb-i Mülkiye, yani bugünkü SBF, Istanbul’dan Ankara’ya tasinmis. Okula gelen Urfali ögrencilerden biri yaninda bir de ceylan getirmis. Tüm ögrenciler bu durumu sempatiyle karsilamislar ve ceylani sahiplenmisler. Ceylan, okulun çevresindeki bos araziyi hiç yadirgamamis; buralarda gayet mutlu-mesut yasamis. Sokak köpeklerinden ürktügünde seke seke yurtlarin oldugu binanin -bugünkü Sütunlu Salon- bahçesine kaçiyormus. Bilmeyenler için söylüyorum; sözünü ettigim yer bugünkü Cebeci’dir)

KUNDUZ
20. yüzyilin baslarina kadar Suriye siniri civarinda ve Habur çayi, Yukari Kizilirmak, Karasaz ve Sultansazligi’nda görüldügüne dair kayitlar vardir. 1959 yilinda Körsulu çayinda (Kahramanmaras) bir tane vuruldugu, 1963 yilinda ise Ceyhan yakinlarinda 3 tane vuruldugu ve 1 tane canli yakalandigi bilinmektedir. Yukarida belirtilen bölgelerde halen çok az sayida yasadigi sanilmaktadir. Çogu kisi tarafindan susamuru ile karistirilmaktadir.

SU MAYMUNU (Myocastor coypus)
Anavatani Güney Amerika olmakla birlikte kürkleri için 20. yüzyil baslarinda Avrupa’ya getirilmis ve çiftliklerden kaçan bireyler zamanla çogalarak dogal yasamin bir parçasi olmuslardir. Iri ve hantal hayvanlardir. Boylari 60 cm, agirliklari ise 7-9 kilo kadar olabilir. Bataklik bölgelerde yasarlar. Meriç ve Tuna nehirlerinde az sayida yasadiklarina dair kayit vardir.

OKLUKIRPI (Hsytrix indica)
Akdeniz, Ege ve Güneydogu Anadolu bölgelerinde yasarlar. Popülasyon yogunluklari çok düstügü için yok olma sürecine girmislerdir. Avlanmalari yasaktir. Dogal düsmanlari azdir; buna karsilik çingeneler tarafindan kocakari ilaci yapiminda kullanildiklarindan ve etleri de yine bunlar tarafindan yendiklerinden dolayi büyük kayiplar görmektedirler.

YUNUS BALIGI
Ülkemiz denizlerinde en çok görülen tür “Siyah Yunus”dur. Deniz kirliliginden ve yasadisi avlanmalarindan dolayi sayilarinin hizla azaldigi bilinmektedir.
“Yuvarlakbasli Yunus” ve “Beyazburunlu Yunus”tan da ülkemiz sularinda çok az sayida bulunmaktadir.
Tüm yunus türlerinin avlanmalari yasaktir. Ancak aglara verdikleri zararlardan dolayi balikçilar tarafindan sürekli olarak tüfekle vurulmaktadirlar.

BALINALAR
Ülkemizin tüm denizlerinde görülen tek yerli balina türü “Domuz Balinasi”dir. Familyadaki en küçük balina türüdür (ortalama 3 metre) ve bu nedenle çogu kez Yunus Baligi sanilmaktadir. Eti ve yagi için uluslararasi balikçi filolari tarafindan ve korsan olarak avlanmaktadirlar. Soylari tehlikededir.
Ülkemiz denizlerinin sürekli hayvanlari olmayan ve rastlantisal olarak denizlerimizde görülen balinalar ise “Fin Balinasi” (ortalama 25 metre), Mavi Balina (33 m), Kasalot (18 m) ve Gagali Balina’dir (7 m)

KURT (Canis lupus)
Ülkemizin tüm bölgelerinde yaygin olarak bulunmakla birlikte evcil hayvanlara büyük zararlar verdiklerinden ve yasayla da korunmadiklarindan dolayi abartili miktarda avlanmaktadirlar. Çevre kirliligi ve yogun yapilasma nedeniyle yasma alanlari da gitgide daraldigindan dolayi yakin zamanda popülasyonlarinda büyük düsüsler olmasi kaçinilmaz olacaktir. Sosyal hayvanlardir; sürü halinde yasarlar. Yaygin kaninin aksine çok aç kalmadikça ve sýkýstirilmadikça insanlara saldirmazlar.

TILKI
Ülkemizin hemen her bölgesinde ve çok sayida bulunurlar. (Çok uzaklarda aramayin. Geceleri Eymir gölündeki çöp konteynirlarini yoklamaya geldiklerinde arabalarinizin içinden izleyebilirsiniz) Kürkünün ekonomik degeri oldugu ve kümes hayvanlarina da kötü niyetle yaklastiklari için çok sayida avlanirlar. Ayrica kirsal bölgelerdeki köpekler tarafindan da bolca haklanirlar. Kuduz tasiyicisi olduklarindan dolayi da her hastalik vak’asinin ardindan etrafa zehirli etler konulur. Yasam alanlari da gittikçe daraldigindan dolayi yakin zaman sonra korunmaya alinmalari gerekebilecektir.

AYI (Urcus arctos)
Ülkemizde yasayan en büyük etçil memelidir. Trakya bölgesi hariç ülkemizin her bölgesinde boz ayi bulunur. (En çok Artvin, Rize, Erzurum, Kastamonu, Bolu) Yasam alanlari ormanlar ve sarp daglardir. Etin yanisira bitkilerle de beslenirler. Avare hayvanlardir; her daim yer degistirirler. Kedigiller gibi ugrunda ölecekleri belli bir egemenlik sahalari yoktur. Postlari degerlidir. Yanisira, ari kovanlarina zarar verdigi gerekçesiyle ve sifali olduguna inanilan yaglari için kaçak olarak avlanmaktadirlar. Aci kuvvetlerine ragmen insanlardan çekinirler; dolayisiyla olaganüstü durumlar disinda insanlara zarar vermezler.

SIRTLAN (Hyaena hyaena)
Ege, Akdeniz ve Güneydogu Anadolu’nun step, yari-çöl, kayalik ve seyrek agaçli bölümlerinde yasarlar. Insanlardan korkmazlar; ancak insanlara saldirmazlar da. Genelde lesle beslenmekle birlikte aç kaldiklarinda kümes hayvanlari ile küçükbas hayvanlara zarar verirler. Çok çaresiz kaldiklarinda kavun, karpuz ve üzüm de yerler. (Raki da içiyor olabilirler) Ekonomik degerleri olmamakla birlikte olumsuz imajlari nedeniyle görüldükleri yerde vurulurlar. Bu nedenle sayilari çok azalmistir.

KAYA UYURU (Dryomys Laniger)
Endemik bir kemirgen türdür. Dünyada sadece Toros daglarinda ve Tunceli çevresinde görülür. Yasam alanlari yüksek daglarin kayalik bölümleridir. Sayilari çok azalmistir. Kis uykusuna yatarlar ve tohum, bitki sürgünü ve eklembacaklilarla beslenirler. Akreplerin bas düsmanlaridir.

KARAKULAK (Caracal caracal)
Türkiye’nin güneyinde ve batisindaki seyrek ormanlar, makiler ve bozkirlarda görülür. Yirtici bir kedigildir; uzunlugu 80 santime kadar çikabilir. Genellikle gece etkindirler. Kaya kovuklarinda ve inlerde barinir ve tavsan, fare, kuslar ve kemirgenleri avlarlar. Sayilari hizla azalmaktadir.

YABANDOMUZU (Sus scrofa)
Türkiye’nin hemen her yerinde yasarlar. Yasam alanlari ormanlar, sazliklar, batakliklar, göl ve akarsu kenarlaridir. Bitki yumrulari ve kökleri, böcek ve solucanlari yerler. Kendilerini tehlikede hissettikleri zaman çok tehlikeli olurlar; özellikle yarali bireylerin saldirilari ölümcüldür. Yetiskinlerin uzunluklari 2 metreyi bulabilir.

KARACA (Capreolus capreolus)
Ülkemizin kuzey ve güneyindeki yaprak döken ormanlarda ve çaliliklarin bulundugu otlaklarda yasarlar. Taze sürgün, tomurcuk, yaprak ve otlarla beslenirler.

YABANKEÇISI (Capra gegagrus)
Ülkemizin güney ve dogu bölgelerinde (özellikle Toros daglarinda) yayilis gösterirler. Yasam alanlari sarp kayalik ve bodur çaliliklarin bulundugu ormanlik ve daglik alanlardir. Gündüz etkindirler; ot, yaprak, meyve ve taze sürgünlerle beslenirler.

ÇAKAL (Canis aureus)
Türkiye’nin kuzey, bati ve güneyindeki alçak kesimlerde görülürler. Yasam alanlari ormanlar, maki, fundalik, bozkir ve deltalardir. Magaralarda ve agaç kovuklarinda barinir; hayvan lesleri, kemirgenler ve zorda kaldikça da bitkilerle beslenirler.

KARA AKBABA (Aegypius monachus)
Ülkemizde yasayan en büyük kustur. (Kanat açikligi 2 metreyi geçebilir) Soylari dünya genelinde (Ispanya hariç) tehlikededir; ülkemizde de sayilari çok azalmistir. Genellikle orta yükseklikteki ve yasli agaçlarin (özellikle karaçam) bulundugu ormanlik bölgelerde yasarlar. Ülkemizde Iç Ege, Iç Anadolu ve Dogu Anadolu’nun kuzeyinde görülürler. En yogun popülasyonlarinin bulundugu yer Soguksu Milli Parki’dir (Kizilcahamam / Ankara)

KIZIL AKBABA
Kara akbabadan biraz daha küçüktür. Ülkemizde sayilari en hizli azalan türlerden biridir. Akdeniz havzasindaki pekçok ülkede soyu tükenmistir; ülkemiz son siginaklarindan birisidir. Özellikle kaya duvarlarinin ve hayvanciligin yaygin oldugu açik alanlarda yuva kurarlar. Yüksek daglar, bozkirlar ve makilerde görülürler. Ülkemizde Toros ve Ilgaz daglarinda, Çoruh ve Dicle vadilerinde, yanisira Ankara ve Eskisehir’in engebeli bölgelerinde yasarlar.

KÜÇÜK AKBABA
1950′li yillara kadar tüm Türkiye’de yasiyorlardi; günümüzde Bati Anadolu ve Trakya’da tamamen yok oldular, diger bölgelerde az sayida bulunuyorlar. Dik kanyonlardaki kayalarin arasina yuva kurarlar.
SAH KARTAL
Soylari dünya genelinde (Macaristan hariç) çok ciddi tehlikededir. Ülkemizde Iç Anadolu, Iç Bati Akdeniz ve Dogu Anadolu’da, çevresinde genis bozkirlarin bulundugu ormanlarda görülürler.

AKKUYRUKLU KARTAL
Türkiye’de tümüyle yok olmak üzeredir; en fazla 15 çift kaldigi tahmin edilmektedir. Çevresinde dogal orman bulunan sulak bölgelerde yasarlar. Ülkemizde Igneada, Nallihan, Akdag ve Göller Bölgesi’nde görülürler. Kanat açikliklari 2 metreyi asabilir; kartallarin en kalin gövdelisidir. Beyaz kuyrugu, kalin boynu ve genis kanatlariyla diger türlerden ayrilirlar.
YILAN KARTALI
Sulak alanlara yönelik yogun kurutma çalismalari nedeniyle (özellikle baraj yapimlari) YILAN KARTALI’nin artik ülkemizde yuva kurmadigi anlasilmaktadir.
ALADOGAN, DELICE DOGAN ve BIYIKLI DOGAN
Ülkemizde soylari henüz tehlikede olmayan; ancak Arap ülkelerine canli olarak kaçirildiklari için gelecekte popülasyonlari azalma tehlikesinde olan türlerdir.

YESIL ARIKUSU (Merops persicus)
Yari çöl, çöl, yariçöllerdeki nehir kenarlarinda, çaliliklarda ve kum yamaçlarinda yasarlar. Ülkemizde Güneydogu Anadolu bölgesi ve Igdir ovasinda çok az sayida kalmislardir. Sayilarinin hizla azalmalarinin temel nedeni barajlardir. Isminden de anlasilacagi üzere yesil renklidirler. Sürmesi siyah ve kalin, gidisi sari, bogazi
kizil, gagasi ve kuyruk telleri uzundur.

TOY (Otis tarda)
20 kiloya yaklasan agirligi ve devasa boyuyla Türkiye’de yasayan en büyük kus türüdür. Bati, Orta ve Dogu Anadolu’daki bozkirlar ve kuru tarim alanlarinda yasarlar. Avcilik, asiri otlatma, kimyasal gübre kullanimi ve tarim alanlarinin genislemesi sonucunda ülkemizde sayilari çok azalmistir. Ciddi önlemler alinmadigi taktirde on yil içinde ülkemizde tamamen yok olacaklari tahmin edilmektedir.

KELAYNAK (Geronticus eremita)
Bilimsel arastirmalara ragmen eski dagilis bölgelerinde hiçbir canli birey bulunamamistir. Baska bir deyisle serbest dogada soylarinin tükenmis oldugu düsünülmektedir. Dünyada sadece ülkemizde (Birecik / Urfa) ve Fas’da koruma altinda az sayida bulunmaktadirlar.

DENIZ KAPLUMBAGASI (Caretta caretta)
Tüm Akdeniz’de yuvalayan disi birey sayisi 2000 civarindadir. Kendilerini en fazla güvende hissettikleri ve en çok ragbet ettikleri ülke Türkiye’dir. (Yaklasik 800 birey) Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kale, Kumluca, Çirali, Alata, Tekirova, Belek, Kizilot, Demirtas, Gazipasa, Anamur, Göksu Deltasi, Kazanli, Akyatan ve Samandag’da görülürler. Diger deniz kaplumbagalarina nazaran iri gövdeleri ve büyük kafalariyla dikkat çekerler. Üreme kumsallarindaki yapilasmalar, deniz kirliligi ve sorumsuz balikçilar nedeniyle tehlike altindadirlar.

YESIL DENIZKAPLUMBAGASI (Chelonia mydas)
Nesli dünya genelinde tehlikededir. Tüm Akdeniz’de 500 dolaylarinda disi birey belirlenmistir; bunlarin çogunlugu (yaklasik 400 birey) ülkemizde yasarlar. Üredikleri en önemli alanlar Kazanli, Akyatan ve Samandag’dir. Kendilerini tehdit eden tehlikeler Deniz Kaplumbagasi’yla aynidir.

FIRAT KAPLUMBAGASI (Rafetus euphraticus)
Sadece Mezopotamya havzasinda yasar ve nesli ciddi tehlike altindadir. Ülkemizde Firat ve Dicle nehirleri ile kollarinda ve dibi çamurlu göllerde bulunur. Baraj yapimlari nedeniyle ülkemizdeki sayilari çok azalmistir. Boylari 1 metreyi geçmez; kafalarinin ucunda yumusak bir hortum bulunur.

ÇÖL VARANI (Varanus griesus)
Türkiye’de yasayan en büyük kertenkele türüdür. Uzunlugu 1 metreyi geçebilir. Sirtinda koyu bir serit bulunur. Ülkemizde tamamen yok olmak üzeredir. Sayilarinin 100′den az kaldigi tahmin edilmektedir. Iyi bir yüzücü olduklarindan dolayi görüldükleri yerlerde “timsah” ismiyle de bilinirler. Çöl ve yari çöllerde yasarlar ve kaya yariklarina ve magaralarda yuva yaparlar. Ülkemizde sadece Urfa’nin Suriye sinirina yakin olan bölgelerinde bulunurlar.

HOPA ENGEREGI:
Anavatani Kafkas daglaridir. Ülkemizde Artvin bölgesinde, özellikle Hopa ve Borçka’da görülürler. Zehiri insanlar ve küçük memeliler için ölümcüldür. Ülkemizde soylari tehlikededir.

ANADOLU DISLI SAZANCIGI (Aphanius anatolias)
Dünyada sadece Türkiye’nin göllerinde bulunur. Tatli ve aci göllerde yasar. Gölcük gölü (Isparta), Burdur gölü ve Acigöl’de (Afyon) yayilis gösterir. Vücudunun ince-uzun sekli ve pul düzeninin farkli olmasi nedeniyle diger türdeslerinden ayrilir. Su kirliligi ve kurutma çalismalari nedeniyle sayilari çok azalmistir; nesli ciddi tehlikededir.

BEYSEHIR SIRAZI (Capoeta pestai)
Dünyada sadece Beysehir ve Egridir göllerine özgü bir türdür; ancak bu göllere yirtici Sudak baliklarinin salinmasi sonucunda Beysehir gölünde azinliga düsmüsler; Egridir gölünde ise yok olmuslardir. Günümüzde sadece Beysehir gölü havzasindaki Mutluköy su birikintilerinde bulunabilir.

ANADOLU YAGBALIGI (Phoxinellus anatolicus)
Dünyada sadece Konya kapali havzasinda (Beysehir gölü ve Saz gölü) bulunan endemik bir türdür. Durgun sulari sever; baraj yapimlari nedeniyle nesli tehlikededir.

APOLLO KELEBEGI (Parnassius apollo)
En görkemli ve en büyük dag kelebegidir. Arka kanat üzerindeki etrafi siyah halkalarla çevrili iki kirmizi leke bu türü diger türdeslerinden ayirir. Daglik bölgelerde açik, tasli ve bol çiçekli çayirlarda yasarlar. Ülkemizde Göller Bölgesi, Uludag, Sultan daglari (Afyon), Aladaglar (Nigde) ve Dogu Karadeniz daglarinda görülürler. Tehlike kategorisini belirleyecek yeterli veri bulunmamaktadir. Bununla birlikte koleksiyonculuk için çok sayida toplanmalari nedeniyle sayilarinin azaldigi gözlemlenmektedir.

MEZOPOTAMYA ÇOKGÖZLÜSÜ (Polyommatus dama)
Gökmavisi renkte çok güzel bir kelebektir. Bozulmamis bozkirlarda yasar. Eskiden Maras ve Mardin’de de yasarlarken bugün sadece ve çok az sayida Malatya’da görülmektedir

TwitterTwitter Takip

sohbet

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template