Kapat !
Alyans Nişan Yüzüğü niye takılır Alyansı ilk kimler bulmuştur-Bilgi Dersanesi

ADS

-

31 Temmuz 2010 Cumartesi

Alyans Nişan Yüzüğü niye takılır Alyansı ilk kimler bulmuştur

Bir çiftin sağ ellerinin sağdan ikinci parmaklarına geçirilen altın halkacıklar.Bu, evliliğin ilk durağı olan “Nişan”dır. Ve dünyanın her yerinde bu böyledir. Yeryüzündeki beş kıtada, türlü din ve ırklardaki insanlar ve apayrı toplum anlayışı içinde bulunan kişilerin ortak bir yönleri, örf ve âdetleri çoğu ülkelerde aynıdır.Nişan’ı sembolize eden bu altın halkacıkların adı “Alyans”tır. Buna öteden beri halk dilimizde “Nişan yüzüğü” de diyoruz. Ve bu Yüzüklerin takıldığı parmağı da “Yüzük parmağı” diye adlandırmışızdır.

Nişan töreninde sağ elin sağdan ikinci parmağa takılan yüzükler evlenme töreninden sonra sol elin ayni parmaklarına aktarılır.Sol el, kalbin bulunduğu yönde olduğu için, bu halkacıklar da kalp yönüne geçmiş olur böylelikle. Bütün dünyada böylesine yaygın bir âdet olan ve tüm cemiyetlerin ortak bir yönlerini teşkil eden bu alyansları kim bulmuş, kim çıkarmıştır, sebebi, esprisi nedir bu altın halkacıkların?

İşte bu soruların cevabını verebilmek için günümüzden binlerce yıl öncesine dönmemiz ve Nü nehrinin suladığı bereketli topraklara kadar gitmemiz gerekir.

Eski Mısırlılar, tekerlek veya halka şekline pek büyük bir önem ve değer verirlerdi. Firavunlara ait özel eşyaların üzerinde de “sonsuzluk” ifadesi olan bu kutsal halkacıklar yer alırdı. Belki de ucu ve sonu olmadığı için bu şekilleri bir sonsuzluk ifadesi olarak kabul etmişti eski Mısırlılar.

Bu halka şekillerine de eski Mısırlıların hiyeroglif adını verdiğimiz şekilli yazılarında da pek sık rastlanmaktadır. Kâh bir granit taşın üzerine kazılmış, kâh bir papirüsün üzerine is mürekkebi ile çizilmiş bu sonsuzluk işareti halkacıklar, eski Mısırlıların nazarında pek kutsal bir değer ifade ederdi şüphesiz ki.

Ayni şekilde, gelinlerin duvak örtme âdetinin de Mısırlılardan geldiği yapılan incelemelerden anlaşılmış bulunmaktadır, önceleri evlenecek kızların uzun saçlarını arkalarına doğru bırakmaları âdetti. Sonradan bunun yerini sembolik olarak duvak aldı. Baştan arkaya doğru sarkan uzun duvaklar, bu uzun saçları sembolize etmeye başladı. Ayrıca eski Mısırlılarda damat, düğünden önce gelinin yüzünü göremezdi. Bu nedenle gelinin yüzü duvakla örtülür ve düğünden sonra damat bu peçeyi kaldırarak artık eşi olan gelinin yüzünü görebilirdi. Tıpkı alyans gibi bu âdet de Mısırlılardan alınıp bütün dünyaya yayıldı.

Bu konuda yapılan araştırmalar, düğün sırasında gelin ile damadın başları üzerinden pirinç atılması âdetinin de Mısır’dan çıkmış olabileceğini göstermektedir. Bunun Çinliler tarafından ortaya çıkarılan bir âdet olduğu da söylentiler arasındadır. Bereket ifadesi olan pirincin başlar üzerinden serpilmesinin evlilere bereket getirmesi birçok yerlerde yer alan tatbik edilmektedir.

Duvak da dünyanın bazı yerlerinde şeklini değiştirmektedir bugün. Fakat nişan yüzüğü adını verdiğimiz “alyans”lar dünyanın her yerinde eski Mısırlılar zamanından bu yana taşıdığı büyük önem devam edip gitmektedir.

TwitterTwitter Takip

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sohbet

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template