Kapat !
Trt'De kim kaç para alıyor,trt programları ve programcıları-Bilgi Dersanesi

ADS

-

18 Ağustos 2010 Çarşamba

Trt'De kim kaç para alıyor,trt programları ve programcıları

Gözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, TRT'de kimin ne kadar maaş aldığını yazdı. Kağıt üstündeki bu rakamlar bile, isim isim alınan ücretler arasındaki uçurumu ve bazı ilginç farklılıkları gözler önüne seriyor...



SAYGI ÖZTÜRK'ÜN GÖZCÜ'DEKİ YAZISINDAN İLGİLİ BÖLÜM:

Kimin bugün TRT’den ne kadar aldığını Şenol Demiröz’ün 19 Kasım 2004’de Devlet Bakanı Beşir Atalay’a gönderdiği yazıdan yararlanarak değerlendirelim:

İKBAL GÜRPINAR:

TRT’de haftada 5 gün her sabah iki saat süren ‘Gün Başlıyor’ programını sunan İkbal Gürpınar’a program başına 500 milyon lira ödeniyor. Gürpınar’ın haftada bir sunduğu ‘Çalsın Davullar’ programı için de 750 milyon lira veriliyor. Bu durumda, İkbal Hanımın sadece TRT’deki görevinden dolayı ayda 14 milyar lira alıyor. Yani her “Gün Başlıyor”un anlamı İkbal Gürpınar için 500 milyon lira demektir. Her Perşembe “Çalsın Davullar” programının maddi getirisi ise 750 milyon lira. Gün de başlasın, davullar da çalsın...

RAMAZAN SEVİNCİ:

Ramazan ayında ‘Ramazan Sevinci’ adlı iftar programını sunan Senai Demirci program başına 250 milyon lira aldı. Yani “Ramazan Sevinci”nin Senai Demirci için sevinci, tanınmanın dışında ayda 7,5 milyon lira getirmesi oldu. Bu sevinci gelecek yılda yaşayacak demektir. Prof.Dr. Mim Kemal Öke’ye de “Sahur Özel Programı” için 250 milyon lira ödenmiş.

ANILARLA MÜZİK:

Şevket Uğurluer’in hazırlayıp sunduğu “Anılarla Müzik” programı için yapılan ödeme ise program başına 650 milyon lira, aylık ise 2 milyar 600 milyon lira. “Müziğimiz Kültürümüz” programının sunucusu ve danışmanı İncila Bertuğ’a ise program başına 450 milyon lira ödeniyor.

TRT’NİN OLANAKLARI KULLANILIYOR AMA...

TRT Haber Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen, yapım ve sunuculuk hizmetleri dışardan alınan programlar arasında Faik Çetiner’in sunduğu “Stadyum” ile yine aynı kişinin sunduğu “Tele Lig” programı bulunuyor. Haldun Domaç “Futbolvizyon”, Banu Avar “Sınırlar Arasında”, Alaattin Aktaş da “Dünya Ekonomisi” programlarını sunuyor.

TRT’de bu işleri yürütebilecek çok değerli ve deneyimli personel bulunurken, birilerine yüksek ücretler ödenerek bu programların yaptırılması için söylenebilecek çok şeyler vardır. Ama yine onları bir yana bırakıp bu kişilere ne kadar ödeme yapıldığını resmi belgelerden okumaya devam edelim:

STADYUM EKİBİ:

“Stadyum” programının sunucusu Faik Çetiner’e ücret ödemesi program başına yapılıyor. Faik Çetiner’e, 10 kişilik ekibinin sigorta, maaş, yol, konaklama vb. masraflarıyla birlikte ve yapıma ilişkin her türlü harcamalar dahil program başına brüt 17 milyar 850 milyon lira ödeniyor. Aynı programda yer alan Bülent Yavuz’a program başına brüt 1 milyar 850 milyon lira, Yılmaz Vural’a ise program başına brüt 1 milyar 840 milyon lira ödeniyor.

“Stadyum” programı her hangi bir firmaya anahtar teslimi sipariş edilmediğinden bu programda yayımlanan görüntülerin çekilmesinde TRT personeli ile TRT’ye ait araç-gereçler kullanılıyor. TRT bu hizmetleri ücretsiz veriyor.

TELE LİG EKİBİ:

Tabii Faik Çetiner üretken birisi. TRT’de bir program yetmez. O yüzden “Tele Lig” programını da sunuyor. Bunun da bir bedeli var. Bu programda da Faik Çetiner’in 10 kişilik ekibinin sigorta, maaş, yol, konaklama masrafları ödeniyor. Program başına Çetiner’e brüt 6 milyar 750 milyon lira, programın konuklarından Bülent Yavuz ile Yılmaz Vural’a ise bir milyar 740’ar milyon brüt ücret üzerinden ödeme yapılıyor.


FUTBOLVİZYON EKİBİ:

TRT’nin deneyimli spor servisi, sunucular bir yana bırakılıyor, başkaları programları sunuyor. Kimbilir çalışanlar kurumlarına ne kadar kırgındır. Faik Çetiner’in yaptığı iki ayrı programın dışında Haldun Domaç da “Futbolvizyon” programını sunuyor. Bunun bedeli program başına brüt bir milyar 780 milyon lira. Programın konukları Mehmet Özdilek, Cüneyt Tanman, Şenol Çorlu’ya ise brüt birer milyar lira üzerinden ödeme yapılıyor. Ayrıca muhabirlik ve danışmanlık hizmeti veren 4 kişiye program başına toplam brüt 6 milyar 500 milyon lira veriliyor.

REKOR CEYHUN YILMAZ’IN:

Banu Avar’ın sunduğu “Sınırlar Arasında” programına brüt 3 milyar 100 milyon lira veriliyor. Gerçi kısa süre önce kaldırıldığı ama Emel Müftüoğlu, sunuculuğunu yaptığı program için ayda 10 milyar alıyordu. Ceyhun Yılmaz’a “Şov Rüzgarı” programı için 14 milyar lira ödeniyor. Sunuculuğunu Bengü’nün üstlendiği “Numara Şov”un sunucuna getirisi ise aylık 12 milyar lira. Zahide Yetiş üç ayrı programda görev alıyor. Programın birinden program başına 125, diğerinden 200, diğerinden de 250 milyon lira alıyor. Meltem Acar da iki ayrı programı sunuyor.

BARLAS’IN “SİNERJİ”Sİ 500 ARTI 800 MİLYON

TRT Eğitim Kültür ve Drama Programları Müdürlüğü tarafından halen 20 program yayımlanıyor. Program sunucularından Enis Batur, Selim İleri, Elfin Yüksektepe 750’şer, Mehmet Barlas, Şeref Erol, Betül Arım 500’er, Köksal Engür 450, Musut Uz, Cem Altınsaray, 400’er milyon lira, Hilmi Yavuz 300, Burçak Evren ise 250 milyon lira alıyor. Listede üç kişi için farklı ödemeler belirtiliyor. Mehmet Barlas’a sunuculuğu için 500 milyon lira ödenirken, program hazırlama karşılığında ise 800 milyon lira veriliyor. Rekin Teksoy’a danışmanlık ücreti olarak 50, Burçak Evren’e ise 200 milyon lira ödeniyor.

Bu rakamları, CHP Milletvekili Emin Koç’un soru önergesine Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın gönderdiği bilgilerden aktardık.

TRT Genel Müdürü, özel kanallara göre ödenen ücretlerin piyasa şartlarının altında olduğunu söylüyor. Söylüyor da hangi özel kanalın TRT kadar zarar ettiğinden söz etmiyor.

TRT ile son bir bilgi de Türk filmleri için 2 trilyon 903 milyar, dış kaynaklı programlar için 8 trilyon 773 milyar dolar ve 15 bin 500 Euro harcama yapıldığıdır. Bunlar belki TRT çalışanlarını pek ilgilendirmez. Onlara da yaptıkları ve “özel” olduğu belirtilen telefon konuşmalarıyla ilgili faturalar çıkarıldı, ödeme emirleri gönderildi. Gündem telefon paraları ve verilen cezalar, bu nedenle ödenmeyecek olan ikramiyeler... TwitterTwitter Takip

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sohbet

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template