HSYK Başkanvekili Özbek: "Önemli sıkıntılarımız var"
HSYK ile Adalet Bakanlığı arasındaki hakim ve savcı ataması tam bir krize dönüştü. HSYK başta İstanbul olmak üzere Diyarbakır, Erzurum gibi özel yetkili mahkemelerin hakim savcı yapısını değiştirecek öneri getirdi. Adalet Bakanlığı bu önerileri kabul edilemez buldu, "Bu önerilerin görülmekte olan davalar ile yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale etme sonucunu doğuracağı açıktır" açıklaması yaptı. HSYK bakan ve müsteşar katılmadığı için çalışamazken HSYK Başkanvekili Özbek Adalet Bakanı'na, "HSYK üyelerinin devam eden davalara müdahalesi söz konusu olamaz" göndermesinde bulundu.
İLK AÇIKLAMA HSYK'DAN
Yüksek yargıda yaşanan krizle ilgili ilk açıklama HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'ten geldi. Özbek kurul çalışmaları HSYK'ya girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Adli yargı, unvanlı mahkeme başkanı ve başsavcıların atamalarına ilişkin, Adalet Bakanlığı'nın kurula gönderdiği kararname taslağı üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirten Özbek, ''Kurul çalışmalarında önemli sıkıntılarımız var aşmaya çalışıyoruz'' dedi.
ADALET BAKANLIĞI TEPKİLİ
Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, 2010 Yaz Kararnamesi taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerinin geri çekildiği bildirildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 6 Temmuzda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) sunulan 2010 yılı yaz kararnamesi görüşmelerinin büyük ölçüde tamamlandığı belirtilerek, bin 271 hakim ve Cumhuriyet savcısını kapsayan kararnamenin 16 Ağustosta açıklandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, ana taslaktan kalan 67 hakim ve savcı ile unvanlılar taslağındaki 79 hakim ve savcının durumlarının görüşülmesi sürerken, HSYK üyelerince, 84 kişinin isimleri görüşülmeyi bekleyen kararnameye eklenmek üzere, 140 kişinin isimleri ise durumları değerlendirilerek gerekirse kararnameye eklenmek üzere teklif edildiği belirtildi.
Bu teklifler içerisinde başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili (CMK 250) mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük önerilerin de bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu önerilerin görülmekte olan davalar ile yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale etme sonucunu doğuracağı açıktır. Ayrıca, söz konusu önerilerin değerlendirilmesi ve kararnameye dahil edilmeleri halinde bunların boşalttıkları yerlere de yeni atamaların yapılması gerekecek ve bu şekilde çok sayıda hakim ve savcıyı ilgilendiren yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğacaktır. Bu da ancak yeni bir taslak çalışmasıyla mümkün olabilecektir.
KARARNAME GERİ ÇEKİLDİ
Kanun, Yönetmelik ve Prensip Kararları çerçevesinde tüm bu önerileri değerlendirmek, yargı bağımsızlığı ve tabii hakim ilkesini ihlal etmeyecek şekilde hazırlanacak yeni çalışmayı Kurulun önüne getirmek üzere kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümleri geri çekilmiştir."
HSYK: DEVAM EDEN DAVALARA MÜDAHALE OLAMAZ
HSYK toplantısına Bakan ve müsteşar katılmadı. HSYK üyeleri bu nedenle çalışamamaktan şikayet ederken HSYK Başkanvekili Özbek, "HSYK üyelerinin devam eden davalara müdahalesi söz konusu olamaz" açıklaması yaptı.
ADALET BAKANI HAVALİMANINDA SORULARI YANITLADI
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) açıklamalarını değerlendirerek, ''İş yükü fazla ve yeni hakim ihtiyacı var ise şayet, mevcut hakim ve savcıların niye görevden alınmasını istiyorlar'' dedi.
Ergin, Ankara'dan İstanbul Atatürk Havalimanına gelişinde bir gazetecinin, ''HSYK'dan atama krizine ilişkin olarak yapılan açıklamada 'Kriz Adalet Bakanı kaynaklı, kurul çalışamaz hale getirilmeye çalışılıyor' denildi, bu konuda ne söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine, kendilerinin söyleyeceklerini yazılı olarak belirttiklerini, onun ötesinde yeni bir şey söylemeyeceklerini kaydetti.
Kendisi uçakta iken HSYK açıklamasının yapıldığını, açıklamanın detayını görmediğini ifade eden Sadullah Ergin, şöyle dedi:
''Ama açıklamada temel olarak 'biz mahkeme başkanlarının talebini yerine getirmeye çalışıyoruz' deniyor. İş yükü fazla ve yeni hakim ihtiyacı var ise şayet, mevcut hakim ve savcıların niye görevden alınmasını istiyorlar, yeni hakim vermenin yanında? Bu birinci sorudur, cevabı verilmesi gereken.
İkincisi de bu mahkemelerin şu andaki iş yükü, HSYK'nın her mahkeme için belirlediği iş yükünün çok altındadır. Kurulun kendi belirlediği standardın çok altında iş yüküne sahiptir bu mahkemeler. Türkiye'deki diğer CMK 250 ile yetkili mahkemelerle oranlasınlar. Dolayısıyla daha önce yaptığımız açıklamaların üzerine ilk etapta bunları söylüyorum. Açıklamanın detayını gördükten sonra bakarız.''
Ergin, bir gazetecinin, ''HSYK, Adalet Bakanlığının, kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerini geri çekme yetkisi bulunmadığını söylüyor, bu konuda ne diyeceksiniz?'' sorusu üzerine, ''Hayırlı akşamlar, iyi Ramazanlar'' diyerek, VIP Salonundan ayrıldı.
KRİZ NASIL BAŞLAMIŞTI?
HSYK'daki atama krizi Ergenekon savcısı Zekeriya Öz ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ismi üzerinde düğümlendi. Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcıları görev yerlerini değiştirip etkisizleştirmek istediği iddia edilen HSYK'nın bir taraftan da terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz gibi isimleri de daha etkin yerlere getirmeye çalıştıkları öne sürülüyordu.
Bu arada alınan bilgilere göre, kritik 12 atama dışında 24 hakim ve savcının yerinin değiştirilmesi istendi. Bu isimler arasında Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz ve Savcı Turan Çolakkadı da var.
Adalet Bakanlığı, görev süresi dolmayan hakim ve savcı atamalarına karşı çıktı.
Alınan son bilgilere göre, HYSK konuyla ilgli açıklama yaptı. Açıklamada "Adalet Bakanlığı'nın taslağı geri çekme yetkisi yok. Üye hakim ataması talebi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geldi. Kriz, Adalet Bakanlığı kaynaklı, kurumu çalışmaz hale getirme amaçlı. Bakanlığın kararnameyi geri çekmesi hukuki sonuçlar doğurur." denildi.
Ajanslar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder